...
impulsive: Przez wierzchołek B kwadratu ABCD poprowadzono prostą, która przecięła bok DC w punkcie takim,
że |DE| : |EC|=1:3. Obwód trójkąta BCD jest o 6cm mniejszy od obwodu trapezu ABED.Oblicz
długość przekątnej i pole kwadratu ABCD.
28 maj 18:33
....:
Przez wierzchołek B kwadratu ABCD poprowadzono prostą, która przecięła bok DC w punkcie takim,
że |DE| : |EC|=1:3. Obwód trójkąta BCD jest o 6cm mniejszy od obwodu trapezu ABED.Oblicz
długość przekątnej i pole kwadratu ABCD.
28 maj 19:34
Godzio:

d − przekątna kwadratu
y
2 = (3x)
2 + (4x)
2 ⇒ y = 5x
L
BCD = d + 8x = 4x
√2 + 8x
L
ABCD = 14x
| | 3 | |
4x√2 + 8x + 6 = 14x ⇒ 6 = 6x − 4x√2 ⇒ 3 = x(3 − 2√2) ⇒ x = |
| = 9 + 6√2 |
| | 3 − 2√2 | |
P = (4x)
2 = 144(17 + 12
√2)
d = 4x
√2 = 12(4 + 3
√2)
28 maj 19:48
....: nie ma takich odpowiedzi...:( odp to d=12√2cm P=144cm2
28 maj 20:08
Godzio:
A polecenie dobrze przepisałeś ?
28 maj 20:50
....: Przez wierzchołek B kwadratu ABCD poprowadzono prostą, która przecięła bok DC w punkcie E
takim, że |DE| : |EC|=1:3. Obwód trójkąta BCD jest o 6cm mniejszy od obwodu trapezu
ABED.Oblicz długość przekątnej i pole kwadratu ABCD.
tak...tylko tej literki E zapomniałam ale zauważyłeś że jest (w rysunku)
28 maj 20:56
Godzio:
No to coś nie gra, wstawiając Twoją odpowiedź:
d = 12√2 ⇒ a = 12 ⇒ 4x = 12 ⇒ x = 3
Mamy:
L1 = 12√2 + 8x = 12√2 + 24
L2 = 14x = 42
12√2 + 24 + 6 ≠ 42
28 maj 21:00
....: No fakt...dane w zadaniu muszą być złe ..lub odpowiedź...
28 maj 21:02
Ola: obwod kwadratu ABCD wynosi 16x a nie 14x
29 maj 00:24
Godzio:
Tylko chodzi o obwód ABED, niechcący mi się napisało L
ABCD
29 maj 00:43
uczen 1b :D: UWAGA BŁAD CHODZI O OBWOD TROJKATA BCE, A NIE BCD, I CHOC NIE JA PYTALEM O ROZWIAZANIE ZADANIA
TO WIEM ZE TAKIE JEST WLASNIE ZADANIE, WTEDY TO BARDZO LADNIE WYCHODZI

POZDRAWIAM OPOCZNO
29 maj 18:30