Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego zadania
BWNM: Środki 3 okręgów parami stycznych zewnętrznie są wierzchołkami trójkąta o bokach a,b ,c.
Oblicz promienie tych okręgów.
a=5 b=6 c=9
28 maj 08:21
Nie jestem mądry: Pasowałby jakiś rysunek do tego
28 maj 09:29
Bogdan:

Co jest
BWNM trudnego w zapisaniu zależności:
x + y = 9
x + z = 6
y + z = 5
i następnie rozwiązaniu zapisanego układu równań?
28 maj 10:32
Niunia85:

x+y=6
y+z=9
x+z=5
i masz układ równań
x=6−y
z=9−y
6−y+9−y=5
−2y=−10
y=5
x=6−5=1
z=9−5=4
28 maj 10:35
BWNM: dzięki
28 maj 18:08