x2 | ||
a) | ||
x4−1 |
x2+2x | ||
b) | ||
(x2+2x+2)2 |
x2 | x2 | Ax + B | C | D | |||||
= | = | + | + | ||||||
x4 − 1 | (x2+1)(x−1)(x+1) | x2 + 1 | x − 1 | x + 1 |
⎧ | (1) A + C + D = 0 | |
⎜ | (2) B + C − D = 1 | |
⎨ | (3) − A + C + D = 0 | |
⎩ | (4) − B + C − D = 0 |
1 | ||
(2) − (4) = 2B = 1 ⇒ B = | ||
2 |
⎧ | C + D = 0 | ||
+ | ⎩ | C − D = 12 |
1 | ||
2C = | ||
2 |
1 | 1 | |||
C = | ⇒ D = − | |||
4 | 4 |
Ax + B | C | D | |||
+ | + | = | |||
x2 + 1 | x − 1 | x + 1 |
1 | 1 | D | ||||
= | + | − | ||||
2(x2 + 1) | 4(x − 1) | 4(x + 1) |
x2 + 2x | A | B | |||
= | + | ||||
(x2 + 2x + 2)2 | x2 + 2x + 2 | (x2 + 2x + 2)2 |
⎧ | A = 1 | |
⎨ | 2A = 2 ⇒ A = 1 | |
⎩ | 2A + B = 0 ⇒ B = −2 |
A | B | 1 | 2 | ||||
+ | = | − | |||||
x2 + 2x + 2 | (x2 + 2x + 2)2 | x2 + 2x + 2 | (x2 + 2x + 2)2 |
x2 | A | B | C*x + D | ||||
= | + | + | |||||
x4 − 1 | x − 1 | x + 1 | x2 + 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |