matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.5.2009
Zadania
Odp.
32
niunia15xD:
Proszę. pomóżcie mi rozwiązać te zadania. bo zdaje jutro. i takie będę miała zrobić.
4
Mateusz:
Nie wiem jak ugryźć tę całkę
x
7
15
Niekumaty heh:
f(x)=
5
x
dla jakich argumentów spełniona jest nierówność f(x)=2
13
RuD!K:
oblicz : 3
l
o
g
3
11 log(10
−
4
)12
4
kejsi:
narysuj dowolny trójkąt i znajdż figurę do niego symetryczną względem prostej a)nieprzecinającej trójkąta
2
Marysia:
Do turnieju siatkowki zglosily sie reprezentacje wszystkich klas pierwszych pewnego liceum. Kazda klasa ma zagrac z kazda z pozostalych jednego seta. Wszystkich setow zagrano 20. Ile
2
angela:
W trapezie abcd podstawy ab i cd oraz ramie ad mają długość odpowiednio 15cm, 12cm,i 6cm. o ile cm należy przedłużyć ramię ad , by przecieło się z przedłużeniem ramienia bc? wykonaj
13
djjjaklllllllllllllll:
wyznacz równanie opisujące zbiór punktów, których odległość od punktu A jest dwa razy większa niż odległość od punktu B.
11
Lola:
czy miejsce zerowe dla funkcji w postaci kanonicznej : y= (x−1)
2
−9 bedzie wynosilo x
1
=4 i x
2
=2
0
kasia:
DZIEKUJE BARDZO
1
angela:
Pole trójkąta jest równe 10cm kwadratowych. oblicz pole trójkąta podobnego do niego w skali3:5 Dięki
2
Maciek:
a) 1−log
5
b) 1/2 + log
1/2
X
3
Bartek Karoń:
Mam jeszcze jedno pytanie .
2
xxx:
ile ta liczba wynosi (3
√
2
)
3
2
anies:
1
Funkcja L(t)=−
t
2
+t opisuje ilość (w mg) wstrzykniętego lekarstwa w 1 mililitrze krwi,
5
po t godzinach. a) Po której godzinie ilość lekarstwa jest największa?
10
Anszej:
reszta z dzielenia wielomianu przez x−6 wynosi 5 liczba −3 jest pierwiastkiem wielomianu wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez P(x)=x
2
−9x+18
9
:)))))):
W trapez równoramienny wpisano okrąg. Odległość od środka okręgu do punktu przecięcia przekątnych trapezu ma się do promienia okręgu, jak 5:13. Wyznacz stosunek obwodu trapezu do
3
anies:
Dana jest funkcja g(x)=2(x−1)(x−3) Podaj z uzasadnieniem, ile rozwiązań ma równanie |g(x)|=k dl
13
Gustav:
zad 1 Obliczyć pracę, jaką trzeba wykonać, aby oderwać neutron od jądra Ne (21 u góry, 10 u dołu)
1
anies:
Wyznacz parametry a, b, tak aby wielomiany Wi V były wielomianami równymi W(x)=−x
4
+(a−b)x
3
+8x
2
+x−1
14
Bartek Karoń:
Ostatnio rozwiązuje sporo zadań z logarytmów i funkcji wykładniczej . Jednak trafiłem na trudne (dla mnie ) zadanie , bardzo prosiłbym o rozwiązania czy chocby pomoc .
2
Sylwia:
Oblicz średnią z ocen: 2−25%
2
Marcin:
x
3
+4x
2
−2x−8=0
10
grande:
:::rysunek::: Proszę o pomoc
3
Anszej:
Dla jakich warosci parametru m rownanie ma cztery rozne rozwiazania:
1
Julia:
1.a8−a4=360 a7−a5=144
3
XXX:
:::rysunek::: W wycinek koła o promieniu 6cm wpisano okra o promieniu 2cm. Oblicz pole wycinka koła. Punkty
1
De:
Oblicz obwód rombu gdy przekątna ma długość 15 a kąt ostry tego rombu ma miarę 60(stopni).
1
Tynka:
3
x
d
o
p
o
t
ę
g
i
2
+
2
= 3
3
x
1
aaa:
w skarbcu królewskim było k monet. Pierwszego dnia rano skarbnik dorzucił 25 monet a każdego następnego ranka dorzucał o 2 monety więcej niż poprzedniego. Jednocześnie ze skarbca król
10
Anszej:
4x
3
(x−7)
2
(x+3)(6−2x)>0
1
Tynka:
4
x
+
3
−4
x
= 504
1
Ka$$:
Konstrukcja równoległoboku o podanej dłuższej przekątnej,kącie między tą przekątną a bokiem i kąt między przekątnymi.
1
Tynka:
|x−1| ≤ x
2
|0,1|
x
< 10
x
2
..:
w skarbcu królewskim było k monet. Pierwszego dnia rano skarbnik dorzucił 25 monet a każdego następnego ranka dorzucał o 2 monety więcej niż poprzedniego. Jednocześnie ze skarbca król
4
marines:
Narysuj wykres funkcji
1
y=
x
x∊R−{0}
2
..:
4
Dariaa:
Przylatujesz do Warszawy (21E, 52N) z Ottawy (75W, 45N) o godzinie 19.30 czasu strefowego (w Polsce). O której godzinie czasu strefowego w Kanadzie samolot wystartował z lotniska w
2
Misiek:
Co to jest ciecz nieniutownowska
3
agniesia:
rozwiąż nierówność (2x−3)(x+1)≤x(x+1)
2
Aska:
przekatna prostokata nachylona jest do boku o dł.7cm pod katem 60 stopni. oblicz jej długość.
2
KILUNIA:
rozwiaz nierownosc a) x
2
<4x
4
Pomocy:
Pole trojkata rownoramiennego jest rowne 25. Oblicz dlugosc promienia wpisanego w trojkat wiedzac ze ramie jest dwa razy dluzsze od podstawy.
5
Anszej:
"dla jakiego a i b wielomian P(x) * H(x) jest rowny wielomianowi Q(x)" No więc mam takie zadanko i dane do niego są takie:
4
pomocy:
4
karolt149:
rozwiaż równanie 16−(2x+1)
2
=0
3
WIOLA:
1
kasia:
pomóżcie mi proszę was to moja praca kontrolna kasia: narysuj wykres funkcji: a) y= {(12)x+2−1} przesunięcie o wektor (−2:−1) linia przerywana b) y=−2−x
6
Gwiazdka:
Miał może ktoś w szkole, chodzi mi o 2 liceum, tzw próbną maturę z Matematyki? Bo ja mam mieć jutro i trochę się boję ...
6
Olka:
Podstawa trójkąta równoramiennego ma długosć 4 a ramiona 8: a) oblicz dłuogść promienia wpisanego w trójkąt.
1
olusieczeq:
Tłuszcz składa się z węgla, wodoru i tlenu w stosunku wagowym 19:3:3. Ile węgla, wodoru i tlenu znajduje się w 12,25 kg tłuszczu?
1
idiota:
Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 15. jesli od tej liczby odejmiemy liczbe powstałą z przestawienia jej cyfr to otrzymamy liczbę 9. Co to za liczba?
3
idiota:
Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 15. jesli od tej liczby odejmiemy liczbe powstałą z przestawienia jej cyfr to otrzymamy liczbę 9. Co to za liczba?
1
beata:
Ciśnienie powietrza podgrzanego w szczelnie zamkniętym naczyniu jest funkcją liniową jego temperatury. W tabeli przedstawiono wyniki dwóch bardzo dokładnych pomiarów.
1
zuska:
do jakiej sumy wzrośnie po trzech latach lokata w wysokosci 5000zł przy oprocentowaniu rocznym10% i przy kapitalizacji:
2
Olciaa:
Suma dwóch liczb wynosi 600. Jeżeli pierwszą liczbę zwiększymy o 30% a drugą zmniejszymy o 30% to suma otrzymanych liczb wyniesie 480. Znajdź te liczby.
5
franek:
oblicz sumę, korzystając ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego 3+6+12+...+1536
?
3
duduś:
W trapez prostokątny wpisano koło. Oblicz promień koła wiedząc że górna podstawa trapezu ma 2 cm. a dolna 6 cm.
2
Aska:
napisz wzór funkcji liniowej g,której wykres jest równoległy do wykresu funkcji liniowej f i która ma miejsce zerowe o 7 mniejsze niż funkcja f. dodam,że wykres funkcji f ma wzór y=−2x+6,
5
eryk:
w pierwszym rzedzie amfiteatru jest 200 miejsc, a w ostatnim 344. Ile jest miejsc łącznie, jeżeli w każdym rzędzie jest o 12 miejsc więcej niż w poprzednim
9
4rci:
Witam. Jakowo że zbliża się koniec roku to jak to w moim technikum zwykło bywać mamy test roczny z
9
duduś:
W trapez prostokątny wpisano koło. Oblicz promień koła wiedząc że górna podstawa trapezu ma 2 cm. a dolna 6 cm.
2
just_no_one:
Pomoże mi ktoś z trygonometrią ?
1
Panten:
Do 10 szklanek o pojemności 0,2 l wlano wodę. Pierwszą szklankę napełniono po brzego. W każdej następnej szklance znajdowało się o połowę mniej wody niż w szklance poprzedniej, czy woda ze
1
Panten:
Oblicz największą wartość funkcii f(x) =
1
4
x
2
+ 2x + 1 w przedziale <−1,2>
1
Ona:
Dane są zbiory:
1
Ania:
Właściciel sklepu zakupił 65 kg papryki czerwonej i 34 kg papryki zielonej za łączną kwotę 526 zł. Do ceny hurtowej każdego rodzaju papryki właściciel sklepu doliczył 30% marże i wówczas
1
Ania:
Janek postanowił kupić rower górski. W chwili podjęcia decyzji miał 500 zł oszczędności, kwotę niewystarczającą do zakupu wymarzonego roweru. Zaczął więc odkładać swoje comiesięczne
1
Ania:
Postanowiono obsadzić drogę wierzbami. Jeżeli na każdych 7 metrach posadzić po 2 wierzby. to zostanie 118 wierzb. Jeżeli na każdych 7 metrach posadzić po 3 wierzby, to zabraknie 120
1
Ania:
Z okazji uroczystości rozpoczęcia roku szkolnego ustawiono w sali gimnastycznej ławki dla wszystkich uczniów. Gdyby na każdej ławce usiadło 6 uczniów, to zabrakłoby 2 ławek. Gdyby zaś
8
Roki:
Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 50 i 40 cm częściowo wypełnionego wodą dolano jeszcze 5 litrów wody.O ile podniesie się poziom wody w akwarium?
4
Roki:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości k tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 45'.Oblicz wysokość ściany bocznej.
3
Aska:
(√2−√3) do potęgi 2 −(2√3+√2) do potęgi 2 Proszę o pomoc
1
Krzychu :P:
Rozwiąż graficznie nierówności: a) |x| + 2|y| ≤4
1
Riczi:
Witam, bardzo proszę o pomoc.