wielomiany c.d
Anszej: Dla jakich warosci parametru m rownanie ma cztery rozne rozwiazania:
x
4−2(m+1)x
2+(2m
2+3m+1)=0
tutaj to nawet nie wiem od czego zacząc wiec ratujcie !
27 maj 20:04
Basia: Pomagam
27 maj 20:05
Anszej: help help help !
27 maj 20:17
Basia:
t=x2
t2 − 2(m+1)t + (2m2+3m+1)=0
musi mieć dwa różne nieujemne rozwiązania
czyli Δ musi być >0
i
t1*t2≥0
i
t1+t2>0
Δ = [−2(m+1)]2−4*1*(2m2+3m+1)
Δ = 4(m2+2n+1) − 4(2m2+3m+1)
Δ = 4(m2+2n+1−2m2−3m−1)
Δ = 4(−m2−m)
Δ = −4m(m+1)
−4m(m+1)>0 /:(−4)
m(m+1)<0 ⇔
(m>0 ∧ m+1<0) ∨ (m<0 ∧ m+1>0) ⇔
(m>0 ∧ m<−1) ∨ (m<0 ∧ m>−1) ⇔
niemożliwe ∨ (m>−1 ∧ m<0) ⇔
m∊(−1;0)
t1+t2= −ba = 2(m+1)1 = 2(m+1)
2(m+1)>0
m+1>0
m>−1
m∊(−1;+∞)
t1*t2=ca = 2m2+3m+11 = 2m2+3m+1
2m2+3m+1≥0
Δ1 = 32−4*2*1 = 9−8=1
√Δ1=1
m1=−3−14=−1
m2=−3+14=−12
m∊(−∞;−1>∪<−12;+∞)
1o ∧ 2o ∧ 3o ⇔
m∊(−1;0) ∧ m∊(−1;+∞) ∧ m∊(−∞;−1>∪<−12;+∞) ⇔
m∊(−1;0) ∧ m∊(−∞;−1>∪<−12;+∞) ⇔
m∊<−12;0)
sprawdź czy się nie pomyliłam w rachunkach, a jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj
27 maj 20:22