funkcja kwadratowa
Lola: czy miejsce zerowe dla funkcji w postaci kanonicznej : y= (x−1)
2−9 bedzie wynosilo x
1 =4 i
x
2=2
27 maj 21:57
fg: wyszło mi −2 i 4
może popełniłem błędy rachunkowe
27 maj 22:03
Eta:
y = x
2 −2x +1 −9 => y= x
2 −2x −8 Δ= 36
√Δ=6
to: x
1=
2 +62 = 4
x
2=
2 − 62 = −2
zatem :
fg podał dobrze
27 maj 22:06
Lola: hmm policze jeszcze raz, moze to ja sie pomylilam
27 maj 22:06
Lola: ok, dzieki wielkie
27 maj 22:06
Kate : nie, na pewno wszystko jest dobrze, jak napisała Eta
27 maj 23:29
Basia: Można też innym sposobem, ale wynik musi być taki sam
(x−1)2 − 9 = 0
(x−1)2 − 32 = 0
[(x−1)−3]*[(x−1)+3]=0
(x−4)(x+2)=0
x−4=0 ∨ x+2 = 0
x=4 ∨ x=−2
27 maj 23:33
Eta:
27 maj 23:34
Eta:
Dzisiaj już jestem bardzo zmęczona , siedzę tu prawie 12 h

Zaraz spadam

Dobranoc ! Wszystkim
27 maj 23:36
Basia: Dobranoc Eto!
Za długo ! Rób przerwy, przynajmniej 15 minutowe co godzinę, albo godzinne raz na cztery
godziny. Ze względu na oczy i kręgosłup szyjny. Nie widzimy tego, ale monitor jednak miga
(widać gdy się filmuje monitor). Stąd ewentualne bóle głowy i zmęczenie oczu. No a szyja przy
pisaniu na klawiaturze nigdy nie jest w całkiem naturalnej pozycji. Nie czujemy tego. Do
czasu.
Kolorowych snów.
27 maj 23:43
Eta: Dzięki za troskę

oczywiście z przerwami..... wiesz na co?
27 maj 23:47
Basia: Oj wiem, wiem !
27 maj 23:53