całka
Mateusz: Nie wiem jak ugryźć tę całkę

x
7
∫−−−−−−−−−−dx
(1+x
2)
5
27 maj 23:20
Basia: Pomagam
27 maj 23:21
dentysta:
A zęby masz zdrowe?

27 maj 23:22
Basia:
przez podstawienie
1+x
2 = t
2x dx = dt
x dx =
dt2
x
2 = t−1
x
6 = (x
2)
3 = (t−1)
3
| | x7 | | x6 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| * x dx = |
| | (1+x2)5 | | (1+x2)5 | |
12*[ ∫t
−2 dt − 3∫t
−4 dt − ∫t
−5 dt ] =
| | t−1 | | t−3 | | t−4 | |
12*[ |
| − 3* |
| − |
| ] + C = |
| | −1 | | −3 | | −4 | |
potrafisz już chyba dokończyć
27 maj 23:30
Mateusz: Ah dziekuję. Nie wiedzialem jaki myk zastosować. Bardzo dziękuję Basiu,
dentysta, zdrowe zdrowe,
dziekuje i pozdrawiam.
27 maj 23:40