wielomiany c.d 2
Anszej: reszta z dzielenia wielomianu przez x−6 wynosi 5 liczba −3 jest pierwiastkiem wielomianu
wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez P(x)=x
2−9x+18
przygotowuję sie do poprawki z majcy wiec naprawdę potrzebuję i liczę na waszą pomoc w
zrozumieniu tego
27 maj 21:09
Basia: Pomagam
27 maj 21:19
Basia:
Przedstawmy P(x) w postaci iloczynowej
P(x) = x
2−9x+18
Δ=(−9)
2−4*1*18 = 81−72 = 9
√Δ=3
x
1 =
9−32 = 3
x
2=
9+32=6
P(x) = (x−3)(x−6)
W(x) = (x−6)*Q(x)+5
W(6) = 5
W(−3)=0
W(x) = P(x)*V(x) + R(x)
W(6) = P(6)*V(6)+R(6)
5 = 9*V(6) + R(6)
R(6)=5
−−−−−−−−−−−
Jesteś pewny, że tam ma być −3 bo coś mi się nie zgadza





?
27 maj 21:31
Anszej: taak napisane jest jak byk −3
27 maj 21:34
Anszej: wszystko okeej tylko narazie nie rozumiem tej czesci:
W(x) = P(x)*V(x) + R(x)
W(6) = P(6)*V(6)+R(6)
5 = 9*V(6) + R(6) R(6)=5
27 maj 21:40
Eta:
A może tak?
reszta z dzielenia jest postaci : R(x) = ax +b ( stopnia co najwyżej pierwszego)
więc W( 6) = 5 to 6a +b = 5
W( −3)=0 to −3a +b = 0 /*2
rozwiązujac ten układ równań otrzymamy:
6a +b = 5
−6a +2b = 0
..................
= 3b = 5 => b=
53
to
−3a +
53 = 0 => a =
59
więc reszta jest postaci:
R(x) = 59x + 53
Tak Basiu? ..... pozdrawiam
27 maj 21:52
Basia:
Witaj Eto !
Dlaczego −3a+b=0 ?
W(−3) = 0 zgoda, ale
W(x) = P(x)*V(x)+R(x)
0 = P(−3)*V(x)+R(x)
ale P(−3)≠0 P(−3) = 54
54*V(x) = −R(−3)
i co z tego wynika ?
Klawisze mi się przestawiły:
P(6)=0
W(6) = 0*V(6)+R(6)
5 = R(6)
27 maj 22:16
Andrzej: tam nie może być −3, musi być 3 żeby zadanie było sensowne
27 maj 22:21
Eta:
Fakt

Basiu!
tam rzeczywiście musi być
3
bo pomyliłam się ,że pierwiastki x
2 −9x +18 ( wzięłam pomyłkowo: −3 i 6)
i dlatego tak policzyłam !
Nie ma innego wyjścia musi być
3 



!
27 maj 22:30
Basia: Do tego samego układu równań zmierzałam i na tym −3 utknęłam.
Jeżeli tam jest −3 to zadanie wg mnie nie da się rozwiązać.
Może po prostu błąd drukarski. Zdarzają się.
27 maj 22:34
Anszej: Hah okeej dzięki wielkie za fatygę w takim razie chyba rzeczywiscie musi byc 3
28 maj 07:30