trygonometria
just_no_one: Pomoże mi ktoś z trygonometrią ?

Zad.1. Dla pewnego kąta ostrego prawdziwa jest równość tga +
1tga =
5sina. Oblicz
sina , cosa i tga
Zad.2. Na morzu widać z żaglówki światło latarni morskiej pod kątem 30 stopni. Po przepłynięciu
50 m w kierunku latarni światło latarni widać pod kątem 60 stopni. Oblicz wysokość latarni.
Wynik podaj w zaokragleniu do 0,1.
Zad.3. Sprawdż czy liczby a = (sin 60 + cos 60 )
2 i b = sin
215 − cos30 +cos
215 sa
pierwiastkanmi wielomianu w(x) = 4x
3 − 8x
2 + x
27 maj 16:44
konst: sinαcosα+cosαsinα=5sinα
sin2α+cos2αsinαcosα=5sinα
11=5sinα
sinα=5
27 maj 17:07
konst: a w drugim będzie chyba 43,3m
z własności trójkąta o kątach 30o, 60o i 90o.
27 maj 17:15