dla jakiego a i b wielomian P(x) * H(x) jest rowny wielomianowi Q(x)
Anszej: "dla jakiego a i b wielomian P(x) * H(x) jest rowny wielomianowi Q(x)"
No więc mam takie zadanko i dane do niego są takie:
P(x)=2x
2−x+5
H(x)=ax+b
Q(x)= −2x
3+7x
2−8x+15
z góry dziekuje za wytlumaczenie jak to rozwiazac
27 maj 18:33
Eta:
Wykonaj mnożenie P(x) *H(x) podaj wynik

pomogę Ci .......
27 maj 18:36
Anszej: heh no to nie problem problemy mam pozniej

więc proszę:
P(x)*H(x)=2ax
3+2bx
2−ax
2−bx+5ax+5b
27 maj 18:40
Anszej: mogę liczyc na pomoc co zrobic po ulozeniu rownania ? bo nie pamiętam i nigdzie nie moge
znalezc co sie dalej robilo
27 maj 18:55
Eta: 1/sposób:
teraz uporządkujemy tak:
2ax
3 +
2b−a*x
2 +
5a−b*x +
5b
Q(x) =
−2x
3 +
7x
2 −8x
+15
porównaj kolorami współczynniki
i oblicz a i b
2/ sposób:
podziel Q(x) : P(x) = ... podaj wynik z tego dzielenia
powinien Ci wyjść :
−x
+3
więc
a= −1 b= 3
PS: wybierz ,który chcesz sposób
27 maj 18:56
Anszej: Hah wielkie dzięki pierwszy sposób latwiejszy ale to moze dlatego ze wlasnie nim się uczylem i
co nieco go pamiętam
27 maj 18:58