matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Srednia ocen
Sylwia:
Oblicz średnią z ocen: 2−25% 3−25% 4−40% 5−20% 6−5% Jak to zrobić?
27 maj 20:25
Basia:
Podpowiadam
27 maj 20:28
Basia:
Przyjmijmy, że wyniki dotyczą n osób 25%n = 0,25n 40%n = 0,4n 20%n = 0,2n 5%n = 0,05n liczymy średnią ważoną
0,25n*2 + 0,25n*3 + 0,4n*4 + 0,2n*5 + 0,05n*6
S =
n
n(0,5+0,75+1,6+1+0,3)
S =
= 0,5+0,75+1,6+1+0,3
n
dokończ rachunki
27 maj 20:32