Kate : musisz wiedzieć,że największa wartość może znajdować się na krańcach przedziałów albo w
wierzchołku , dlatego też ważne jest by to wszystko sprawdzić i potem wybrać odpowiedź .
zacznijmy od sprawdzania wartości na krańcach przedziałów
a więc :
f (−1) =
14*(−1)
2 + 2 * (−1) +1 =
14−2+1= −1
34 +1 = −
34
a teraz
f (2) =
14*2
2 + 2 *2 + 1 =
14*4+ 4+1= 6
i teraz pozostaje nam rozpatrzeć sprawę wierzchołka .
p − pierwsza współrzędna wierzchołka .
p =
−b2a
p = −4
sprawdź czy p = −4 należy do przedziału <−1 , 2 >
jak widać nie, więć nie bierzemy tego pod uwagę . gdyby należało trzeba byłoby obliczyć drugą
współrzedną q i wtedy wybrac wsród tych liczb największą .
ale w tym wypadku wybieramy liczbę f(2) = 6 . dlatego więc, największa wartość to 6 dla x=2 .
proszę ; )