treść
Roki: Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 50 i 40 cm częściowo
wypełnionego wodą dolano jeszcze 5 litrów wody.O ile podniesie się poziom wody w akwarium?
27 maj 11:39
Bogdan:
50 cm = 5 dm, 40 cm = 4 dm,
1 litr = 1 dm3
Objętość 5 = 5 * 4 * h, oblicz stąd h [dm]
27 maj 11:48
Roki: poziom wody podniesie się o 4 dm?
27 maj 12:11
Bogdan:
Nie
27 maj 12:47
Roki: no tak o 2,5 dmDzięki za pomoc
27 maj 12:49
Bogdan:
Nie
27 maj 12:54
Roki: o 0,4dm?Jak nie to nie umiem tego
27 maj 13:16
Bogdan:
| | 1 | |
5 = 5 * 4 * h ⇒ 1 = 4h ⇒ h = |
| dm = 0,25 dm = 2,5 cm |
| | 4 | |
27 maj 13:41
Roki: dziękuje bardzo za pomoc
27 maj 13:48