funkcje i równanie
anies: Dana jest funkcja g(x)=2(x−1)(x−3)
Podaj z uzasadnieniem, ile rozwiązań ma równanie |g(x)|=k dl
a) k=10−5
b) k=105
27 maj 20:40
Basia: Podpowiadam
27 maj 20:51
Basia:
g(x) jest funkcją kwadratową
g(x) = 2(x2−3x−x+3) = 2(x2−4x+3)
g(x) = 2x2 − 8x + 6
a=2 b=−8 c=6
a>0 ⇒ ramiona paraboli, która jest wykresem funkcji są skierowane do góry ⇒
funkcja ma wartość najmniejszą = yw (rzędna wierzchołka)
yw = −Δ4a
oblicz Δ i yw
dla k<yw równanie nie ma rozwiązania
dla k=yw równanie ma jedno rozwiązanie
dla k>yw równanie ma dwa rozwiązania
27 maj 20:55
anies: dzięki wielkie
27 maj 20:57