funkcja liniowa
Aska: napisz wzór funkcji liniowej g,której wykres jest równoległy do wykresu funkcji liniowej f i
która ma miejsce zerowe o 7 mniejsze niż funkcja f. dodam,że wykres funkcji f ma wzór y=−2x+6,
współrzędne punktów:A(3,0), B(−1,8)
27 maj 17:17
Marek: Czyli miejsce zerowe funkcji f to x=3
To miejsce zerowe funkcji g to x = 3−7 = −4
Czyli należy napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt C(−4,0) i równoległej do
prostej y=−2x+6
y=ax+b
aby te proste były równoległe to a = −2
to równanie funkcji g to y = −2x + b
b znajdziesz podstawiając współrzędne punktu C,
0 = −2 * (−4) + b
0 = 8 + b
b = −8
y = −2x −8 − to jest wzór funkcji g
27 maj 18:01
Aska: jesteś super

..dzięki
27 maj 18:14