wazne!! planimetria
djjjaklllllllllllllll: wyznacz równanie opisujące zbiór punktów, których odległość od punktu A jest dwa razy większa
niż odległość od punktu B.
a)A(6,0) B(0,0)
b)A(0,4) B(0,−2)
c)A(0,−6) B(0,6)
proszę o chociaż jeden przykład żebym wiedział jak się do tego zabrać.
BARDZO WAżNE!
27 maj 21:58
djjjaklllllllllll: może ktoś mi pomóc ?
27 maj 22:13
Kate : wyznacz równanie opisujące zbiór punktów − tzn równanie prostej ?
27 maj 22:16
djjjaklllllllllll: no chyba
27 maj 22:18
djjjaklllllllllll: mogę podać odpowiedzi do tego, tylko jak do tego dojść?
a)(x+2)2+y2=16
b)x2+(y+4)2=16
c)x2+(y−10)2=64
27 maj 22:23
Kate : to wygląda jak równanie okregu
27 maj 22:23
djjjaklllllllllll: sorry, pomyliło mi się. oczywiście, że to jest równanie okręgu
27 maj 22:26
djjjaklllllllllll: haaaaaaaaalo
27 maj 22:48
Eta:
Pomagam
27 maj 22:56
Eta:
zad c) warunek:
I ACI = 2IBCI => IACI
2 = 4IBCI
2
więc
(x−0)
2 +( y +6)
2 = 4[(x−0)
2 +( y−6)
2]
to:
x
2 + y
2 +12y +36 = 4x
2 + 4y
2 − 48y + 4*36
to po redukcji mamy:
3x
2 +3y
2 −60y + 3*36 =0
to: po podzieleniu przez 3
x
2 +y
2 − 20y +36=0
x
2 + y
2 − 20y +100 − 100 +36=0
zwijamy do kwadratu
zatem: x
2 +( y −10)
2 − 100 +36=0
to: x
2 +( y −10)
2 = 64 okrąg o środku S( 0, 10) i promieniu r= 8
jest zbiorem takich punktów o których mowa w zadaniu

w b) już sobie poradzisz?
w a) masz coś nie tak?
albo błędną odp? albo błędnie zapisałaś współrzedne punktów danych.
Sprawdź


!
Powodzenia
27 maj 23:05
djjjaklllllllllll: dziękuję bardzo


zabieram się do b
27 maj 23:08
Eta:
Sory

w a) jest wszystko ok

( to ja się pomyliłam w obliczeniach
Dasz już radę . policz identycznie jak przykład c)
Miłych snów!
27 maj 23:10
djjjaklllllllllll: ok, trochę posiedziałem i w końcu wszystko wyszło

kolorowych!
28 maj 00:18
Eta: 
miło mi.....
28 maj 00:32
TEMPA OMEGA: Ω − Wrzucam na forum omege poniewaz za hu*a nie moge sie domyslic o czym wy wg gadacie na tym
forum MATEMATYCZNYM −.−
3 kwi 22:12