prawdopodobienstwo??
Marysia: Do turnieju siatkowki zglosily sie reprezentacje wszystkich klas pierwszych pewnego liceum.
Kazda klasa ma zagrac z kazda z pozostalych jednego seta. Wszystkich setow zagrano 20. Ile
klas bralo udzial w turnieju?
zbyt bardzo nie wiem jak to obliczyc, cos probowalam ale nie wiem czy w dobrym kierunku. Jezeli
zagralo 6 klas to wtedy byloby setow 15 a jezeli 7 klas to 21 setow?
27 maj 22:11
Basia: Podpowiadam
27 maj 22:23
Basia:
Jeżeli jest n klas i każda gra z każdą to tworzymy wszystkie dwuelementowe podzbiory zbioru
n−elementowego i to jest liczba setów czyli
n(n−1) = 40
n
2 − n − 40 = 0
Δ=1+160=161
√Δ=
√161 to jest liczba niewymierna
n
1 i n
2 też będą niewymierne a to jest niemożliwe
zadanie nie ma rozwiązania, albo gdzieś jest błąd
może to miało być właśnie 21 setów
wtedy
n
2−n−42=0
Δ=1+168=169
√Δ=13
n
1 =
1−132 = −6∉ℕ
n
2 =
1+132 = 7
27 maj 22:32