Potrzebna pomoc od ludzi dobrej woli :)
4rci: Witam.
Jakowo że zbliża się koniec roku to jak to w moim technikum zwykło bywać mamy test roczny z
całej wiedzy od początku 1 klasy... a ,że rok już mamy 3 to zadań na ten test przybywa. Mam
więc gorącą prośbę do każdego kto ma chwilkę czasu i nerwów na rozwiązanie zadań z 1 strony
jaką tu dałem (z 2 aktualnie walczę sam)... pewnie zadania są banalne niestety mój rozwój
matematyczny zatrzymał się w podstawówce − czyli inaczej ... jestem kompletnym głąbem. Dlatego
jeśli ktoś może rozwiązać choćby 1 czy 2 zadania z opisem jakich wzorów praw itp
wykorzystujemy będę dozgonnie wdzięczny. Oczywiście im więcej tym lepiej, ale wiem że to nie
jest szczyt marzeń rozwiązywać tyle zadań. A oto zdjęcie owego zestawu
http://img35.imageshack.us/img35/5628/matmag.jpg
27 maj 16:45
Eta:
Zapytam?... to Ty masz pisać ten test? czy ja?
27 maj 17:16
Eta:
zad1/ a) −3x +8 >0 −−−−− rozwiąż tę nierówność( tu podaj przedział otwarty)
b) −3x +8 ≥0 −−−−−− podobnie( tu przedział domknięty)
zad2/
(x−3)
2 = 49 => x −3 = 7 lub x−3 = −7
rozwiąż to banalne równanie i podaj x
zad3/
g(x) = ax +b gdzie współczynniki kierunkowe są równe , to a= −2
więc g(x) = −2x +b podstaw za x= 2 g(x) = 3
i oblicz b
zad4/ funkcja ma postać y= a( x −x
1)(x −x
2)
to y= a( x −3)(x +5) podstaw za x =2 y= 12 i oblicz a
i podstaw to a do tego wzoru i wykonaj mnożenie
otrzymasz funkcję kwadratową z x
zad 10/ 340zł − 289 zł= 51 zł −− to kwota obniżki
więc
340 zł −−− 100%
51 zł −−− x%
−−−−−−−−−−−−−−−−−
oblicz x%

13/ kąty wpisane oparte na tym samym łuku są równe więc
oblicasz kąty małego trójkąta
kąty wierzchołkowe też równe = 80
o
więc kąt małego trójkata ma miarę
x = 180
o −( 80
o + 40
o)
zatem x= 60
o 
14/ y = 2x
3 −3x
2 +3x −6 , podstaw za x = 1 y = −3
i sprawdź , czy L=P
jeżeli L≠P −−− to jużz wiesz ? co odpowiedzieć

15/ skorzystaj z tabelki wartości f. tryg dla kątów 30
o, 45
o ,60
o
powinieneś znać te wartości

18/ 2Ix −3I= 10 /: 2
Ix −3I = 5 <=> x−3 = 5 lub x−3 = −5 −−− policz i podaj te x
19/ W(x) =x
2( x+3) −( x+3)
W(x) = ( x+3)( x
2 −1) = ( x+3)( x−1)( x+1)
17/ wykresem jest parabola ramionami skierowana do dołu , bo a<0
W( −3, −4)
podaj kilka punktów należących do wykresu:( zporządź częściową tabelkę)
PS: myślę ,że już
zaliczyłam ... ten test ......


Powodzenia

........ mam dzisiaj dzień
dobroci
27 maj 17:37
4rci: Oj dziękuje ci bardzo, za to że narobiłaś sobie tyle kłopotu to ja powalcze i zdam relacje w
postaci wyników
27 maj 19:29
kate : jeśli chodzi o zadanie nr 6 , to :
funkcja jest malejąca w przedziale (−∞ , −1) , (4,∞ )
funkcja jest stała w przedziale <−1,4>
proszę ; ))
27 maj 20:12
kate : jeśli chodzi o zadanie 8 ,to :
niech przeciwprostokątna zostanie nazwana y .
więc, sin x = 4y a cos x = 5y, a jak wiadomo z jedynki trygonometrycznej
sin2x+cosx=1 .
podstawiając nasze dane do równania jedynki otrzymujemy y2=36, więc y=6 .
zatem : sin x = 46 ⇒sin x= u {2}{3} , cos x = 56 , sinx + 2cos x = 23 + 2 *
56=83 = 223
27 maj 20:21
kate : jeśli chodzi o zadanie 9 ,to :
dziedzina : x2 + 5x − 6 ≠0
trzeba rozwiązać równanie, i wychodzi,że x ≠ − 3 i x ≠ − 2 .
Dziedzina więc to R − ∫− 3 , − 2
proszę ; )
27 maj 20:25
Eta:
Zad9/ tak... D=R−{ −3,−2}
zad8/ błąd

skąd masz te
36 ?
y
2 = 5
2 + 4
2 => y
2 = 25 + 16 => y
2 =
41
popraw zatem zadanie

PS:
a może w zad. masz daną dług. przeciwprostokątnej = 5 i przyprostokątną = 4
wtedy byłby ładny wynik b= 3
bo c
2 = a
2 + b
2 bo 5
2 = 4
2 + 3
2
sprawdź dane w zadaniu.
27 maj 20:36
kate :

jeśli chodzi o zadanie 16, to :
sin α =
1530 , sin α =
12
czyli sin α =u {1}{2} , α = 60 stopni
27 maj 20:43
Eta:
no nie



! α= 30
o ..... to "oczywista− oczywistość"
27 maj 20:47