matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole wycinka koła.
XXX:
W wycinek koła o promieniu 6cm wpisano okra o promieniu 2cm. Oblicz pole wycinka koła. Punkty A,B,C są styczne z kołem
27 maj 19:48
Basia:
Pomagam
27 maj 19:58
Basia:
S − środek dużego okręgu SB = R = 6 OA=OB = r = 2 SO = SB−OB = 6−2=4 △SAO jest prostokątny sinα=
OA
OS
=
2
4
=
1
2
α = 30
o
=
π
6
P
w
2α
=
P
k
360
P
w
60
=
πR
2
360
P
w
=
1
6
*πR
2
P
w
=
1
6
*π*6
2
P
w
=
1
6
*π*36 P
w
= 6π
27 maj 20:03
XXX:
Dziekuje.
27 maj 20:10