pomocy. proszę. :((
niunia15xD: Proszę. pomóżcie mi rozwiązać te zadania. bo zdaje jutro. i takie będę miała zrobić.

1. Oblicz wysokość słupa w kształcie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o objętości
2m
3, jeśli krawędź podstawy ma długość 0.5 m.
2. Długość krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 5cm a przekątna
podstawy ma długość 6cm. Jaką wysokość ma ostrosłup.
3. Oblicz pole powierzchni bocznej walca otrzymanego w wyniku obrotu kwadratu o boku długości
3cm wokół obrotu.
4. Kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy wynosi 45◯ a długość promienia
podstawy jest równa 2 cm. Oblicz objętość stożka.
5. Kulę o promieniu 10cm przecięto płaszczyzną w odległości 6 cm od środka kuli. Oblicz
powierzchnię otrzymanego przekroju.
27 maj 23:55
Eta:
A co robiłaś do tej pory?...... teraz jest już zbyt późna pora
28 maj 00:03
Basia:
ad.1
Podaj wzór na objętość graniastosłupa i napisz jaka figura jest jego podstawą.
28 maj 00:05
niunia15xD: ja wiem. nie mialam neta. bo u mnie. to jest jak mu się ze chce.
28 maj 00:06
niunia15xD: V= πr2 * H
kwadrat.?
28 maj 00:08
Basia:
Podałaś wzór na objętość walca.
V = Pp*H
podstawą jest kwadrat, to się zgadza
Pp = a2
V = a2*H
V = 2m3
a = 0,5 m
podstaw do wzoru i wylicz H
28 maj 00:11
niunia15xD: 2m3 =o.5 m * H / : 0.5m
H = 4 m
28 maj 00:15
niunia15xD: ojj źle.

2m
3 = 0.5
2m *H
2m
3 = 0.25 m
2 *H /: 0.25
H= 8m
28 maj 00:17
Basia:
a
2 = (0,5m)
2 = 0,25 m
2
| | 2m3 | | 200 | |
H = |
| = |
| m = 8 m |
| | 0,25m2 | | 25 | |
28 maj 00:18
Basia: Teraz dobrze.
28 maj 00:19
Basia:
ad.2
co jest podstawą tego ostrosłupa ?
28 maj 00:19
Eta:

zad5/
r −−− promień koła przekroju
R= 10
IOO
1I =
6
z trójkąta prostokątnego OO
1A z tw. Pitagorasa
R
2 = 6
2 +r
2 => r
2 = 100 − 36 => r
2= 64 =>r= 8 cm
podstaw do wzoru P(przekroju) = πr
2
i policz to pole.
28 maj 00:21
kaczor: pisze basiu prawidłowego czworokątnego

to chyba kwadrat
28 maj 00:21
niunia15xD: ad.2 kwadrat
28 maj 00:22
Basia:

Jaka jest długość |SB| i jakim trójkątem jest △BSW ?
28 maj 00:24
Basia: Oczywiście kwadrat.
A przekątne w kwadracie jak się przecinają ?
28 maj 00:25
niunia15xD: no na trójkąty.
ΔBSW −trójkąt prostokątny.?
28 maj 00:27
Eta:

Zad4/
trójkąt OBC jest prostokątny i równoramienny ,
bo jest połową kwadratu o boku r= 2cm
więc H= też 2cm
to V=
13π*r
2*H
podstaw dane i policz V
Dobranoc ! już muszę kończyć
28 maj 00:31
Basia: Zapytam inaczej. Czym jest punkt S dla odcinków AC i BD ?
BSW oczywiście prostokątny. Kąt prosty jest przy wierzchołku .............?
28 maj 00:31
28 maj 00:32
niunia15xD: dzięki Eto

28 maj 00:33
28 maj 00:34
niunia15xD: pkt S jest środkiem przekątnej. prosty przy wierzchołku S.
28 maj 00:34
Basia: No to w czym problem ?
BS = 12*BD
BD=6
BW = 5
i tw.Pitagorasa w tr.BSW
28 maj 00:36
Basia:
ad.3
popraw treść; wokół czego ma być wykonany obrót kwadratu ?
28 maj 00:38
niunia15xD: w tym że ja tego nie rozumiem. już teraz wiem o co chodzi.

wyjdzie 4cm.
28 maj 00:40
niunia15xD: na końcu zamiast obrotu ma być boku.
28 maj 00:41
niunia15xD: 3. Oblicz pole powierzchni bocznej walca otrzymanego w wyniku obrotu kwadratu o boku długości
3cm wokół boku.
28 maj 00:42
Basia: Zaraz Ci to narysuję
28 maj 00:45
Basia:

powstanie walec o promieniu podstawy
R=3
i wysokości
H=3
P
b = 2πR*H
P
b = 2π*3*3 = 18π
Jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj.
28 maj 00:50
niunia15xD: nie wszystko już rozumie.
dzięki. nie wiem co bez ciebie bym zrobiła.

28 maj 00:52
Basia: Dobranoc. Wyśpij się dobrze. Niewyspani kiepsko myślą, a Ty wiedziałaś właściwie wszystko co
trzeba tu było wiedzieć tylko nie umiałaś tego w całość pozbierać. Powodzenia !
28 maj 00:58
niunia15xD: dobranoc. ja tak zawsze mam. wiem ale nie wiem jak to zastosować w praktyce.

na razie nie dziękuje.

miłych snów.
28 maj 01:09