logarytmy pomóżcie mi to rozwiazac i wytłumaczcie co do czego się robie
RuD!K: oblicz : 3log3 11
log(10−4)12
log10 3√10 / 5√10
mam takich przykładów dość dużo i nie bardzo rozumiem jak mam to zrobić czy moze ktoś mi to
wytłumaczyć jak w najprostszy sposób do tego dojść ?
27 maj 22:21
Basia:
Ale co to ma być ?
*11 czy do potęgi 11 ?
*12 czy do potęgi 12 ?
27 maj 22:37
RuD!K: w pierwszym do poegi 11 a w drogim 12 ak ma byc
27 maj 22:41
Basia:
| | 103√10 | | 10*10 13 | |
log |
| = log |
| = |
| | 5√10 | | 1015 | |
| | 1043 | |
log |
| =log1043 − 15 =log102015 − 315 = |
| | 1015 | |
log10
1715 =
1715*log10 =
1715*1 =
1715
27 maj 22:44
konst: log(10−4)11=11log(1104)=11(log1−log104)=11(0−4log10)=11(0−4*1)=7
27 maj 22:47
Basia:
A nie ma to być przypadkiem
3log311
Drugiego nadal nie rozumiem
27 maj 22:48
Basia:
konst 11(0−4*1) = −44
log(10−4)12 = 12*log10−4 = 12*(−4)*log10 = −48*1 = −48
27 maj 22:51
RuD!K: basia tak właśnie ma być
27 maj 22:51
Basia:
3log311 = 11
bo
log311=x ⇔ 3x = 11
przy tych oznaczeniach
3log311 = 3x = 11
zawsze
alogab = b
27 maj 22:54
RuD!K: bardzo dziekuje juz podobne tego tupu zrobiłem a jak mam teraz robić takie rzeczy:
Oblicz wartość a :
log
1 6a =
34
27 maj 23:09
RuD!K: I mam jeszcze coś :
Z podanego wzoru wyznacz x :
F = A +mr
x
czy ma to wygladać tak ?
F+A = mr
x / m
(F+A ) / m = r
x 
27 maj 23:14
Basia:
log1927 = a ⇔ (19)a = 27 ⇔
19a=27 ⇔ 1=9a*27 ⇔
(32)a*33 = 1 = 30
32a*33 = 30
32a+3=30
2a+3 = 0
2a = −3
a = −32
log16a = 34 ⇔ a = 1634 ⇔
a = (24)34 ⇔ a = 24*34 ⇔ a = 23 ⇔ a=8
27 maj 23:15
Basia:
F = A +mrx
A +mrx = F
mrx = F−A
rx = F − Am
logrrx = logrF − Am
x = logrF − Am
27 maj 23:18
RuD!K: Wiedząc , że log2 x = 6 , oblicz :
a) log2 x−3
b)log2 1 / 3√x
c) log2 x3 / √x
28 maj 17:59