ciag geometryczny
franek: oblicz sumę, korzystając ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego 3+6+12+...+1536





?
moze mi ktoś podpowiedziec jak to zrobić

?plis
27 maj 17:36
Marek: Już pomagam
27 maj 17:44
zuska: wielkie dzieki

no to czekam
27 maj 17:47
Marek: a1 = 3
a2 = 6
a3 = 12
an = 1536
Zauważ że każdy następny wyraz tego ciągu jest dwukrotnie większy niż poprzedni czyli q = 2
Teraz ze wzoru na n−ty wyraz ciągu obliczamy, którym wyrazem ciągu jest liczba 1536
an = a1 * qn−1
1536 = 3 * 2n−1 / 3
512 = 2n−1
29 = 2n−1
9 = n−1
n =10
Czyli musimy policzyć sumę 10−ciu pierwszych wyrazów tego ciągu.
Sn = a1 * 1−qn1−q
S10 = 3 * 1−2101−2
S10 = 3 * 1−1024−1
S10 = 3 * −1023−1
S10 = 3* 1023
S10 = 3069
27 maj 17:52
franek: wow...8)...dzieki nigdy bym tego nie zrobił
27 maj 17:54
Marek: nie ma sprawy
27 maj 18:02