prosze o pomoc z fizyki
Gustav: zad 1
Obliczyć pracę, jaką trzeba wykonać, aby oderwać neutron od jądra Ne (21 u góry, 10 u dołu)
Zad 2
Jeden proton i dwa neutrony utworzyły jądro atomowe. Takie jądro jest jądrem izotopu wodoru
zwanego trytem. Masa atomowa jądra wynosi 3,016 u . Obliczyć, ile energii wydzieliło się przy
tworzeniu jądra.
wiem, ze to nie to forum, ale mam nadzieję, ze znajdzie się ktoś kto mi pomoże... Muszę
zaliczyć semestr a to są zadania zaliczeniowe...
27 maj 20:39
Gustav: Będę wdziećzny za każdą pomoc, od tego zależy czy zaliczę
27 maj 20:43
tim: Jeżeli bardzo ci zależy, zajrzyj gdzieś za godzinę, albo rano. Największe umysły budzą się w
nocy (pozdrowienia dla Jakuba

)
27 maj 20:45
Gustav: Wiesz, bardzo mi zależy, bo mam to na jutro...

a nic z tego nie czaję
27 maj 20:46
Eta:
Poczekaj na
Jakuba ...... tak jak radzi Timuś
27 maj 20:48
Gustav: Czekam, czekam...tylko proszę, niech toś tu potem zajrzy
27 maj 21:23
Gustav: jest już ktoś?
27 maj 22:12
Jakub: Zad1
E = c
2(m
20 + m
n − m
21) = c
2(19,992u + 1,009u − 20,994u) = c
2(−0,007u) =
= c
2(−0,007 * 931,5MeV/c
2) = 6,21MeV
Wyjaśnienia
m
20 − Ne bez jednego neutronu (zostało 20)
m
n − masa jednego neutronu
m
21 − Ne z wszystkimi 21 neutronami
MeV − megaelektronowolt, jednostka energii używana w przemianach jądrowych (dla pojedynczych
atomów)
1u = 931,5MeV − tyle energii to 1u
Zad2
E = c
2(m
p + 2m
n − m
H) = c
2(1u + 2*1,009u − 3,016u) = policz
PS
Eta, tim pozdrawiam
27 maj 23:08
Eta: 
Miłych snów Jakubie!
27 maj 23:12
Jakub: E tam snów, ja się dopiero budzę do życia
27 maj 23:23
Eta:
Ja dzisiaj idę wcześniej do spania

,bo już mi się oczy kleją
27 maj 23:31
Gustav: Heh, dzięki, najlepsze umysły budzą się w nocy

A można jeszcze poprosić o wyjaśnienia co
znaczą ssymbole w drugim zadaniu?
28 maj 18:34
Gustav: Ejjj, nie czaję tego pierwszego mimo wszytsko, jak tu prace trzeba obliczyć?
28 maj 19:10
Jakub: Zad1
Praca to energia wiązania, którą trzeba pokonać. Tak więc W=E=6,21MeV
Zad2
mp − masa protonu
mn − masa neutronu
mH − masa atomu trytu (izotop wodoru dlatego H)
28 maj 21:46
Marta: Mam pytanie jakim cudem z tego równania :
c2(0,007 * 931,5MeV/c2) = 6,21MeV
wyszło 6,21MeV?
Mi wychodzi po pomnożeniu 6,52 MeV
7 maj 12:03