Oblicz wartośc wyrażenia i zapisz warunki jakie muszą spełniac .
Bartek Karoń: Ostatnio rozwiązuje sporo zadań z logarytmów i funkcji wykładniczej . Jednak trafiłem na trudne
(dla mnie ) zadanie , bardzo prosiłbym o rozwiązania czy chocby pomoc .
a) log √6 b =
log 1b b =
b) log √c c2 =
log c3 c5 =
c) log 1d d(pierwiastek z )d
log d5 1d
27 maj 20:37
tim: Sprawdź zadanie a) czy na pewno tak.
Pomagam b.
27 maj 20:38
tim: log√cc2 = log√c(√c2)2 = log√c(√c)4 = ...
27 maj 20:41
tim: logc3c5 = logc3(c3)2 = ...
27 maj 20:42
Bartek Karoń: dzieki za odpowiedż w a) to
log
pierwiastek z 6 b
log
1b b
w każdym przykładzie przy log i póżniej jest podstawa logarytmu .
27 maj 20:48
tim: Czy na 100%
log√6b <−− pierwiastek z 6?, a może z b?
27 maj 20:54
Bartek Karoń: przepraszam tak z b a nie z 6
27 maj 20:56
tim: No właśnie

Więc:
a) log
√bb = log
√b(
√b)
2 = ...
Tylko pamietąj, wszystkie podane przeze mnie podpowiedzi nie są rozwiązaniami ostatecznymi...
log
1/bb = log
1/b (1/b)
−1
27 maj 20:59
Bartek Karoń: dzięki za te podpowiedzi za Chiny nie umialem tego ruszyc , dalej sobie chyba poradze .
27 maj 21:00
Basia: Witaj Timuś!
(an)m = an*m
logc3c5 = logc3(c3)53 = 53*logc3c3 = 53
27 maj 21:01
Bartek Karoń: Basia dlaczego tam jest przy c3 53
27 maj 21:08
Basia:
bo:
1. (an)m= an*m czyli c5 = (c3)53
2. logabn = n*logab czyli logc3(c3)53 = 53*logc3c3
3. logaa = 1 czyli logc3c3 = 1
27 maj 21:17
tim: Wiem, ale 2 * 3 wyszło mi 5
27 maj 21:20
tim: Ale wpadka..
27 maj 21:21
Bartek Karoń: aha oki
27 maj 21:28