zadanko
Niekumaty heh: f(x)=5x dla jakich argumentów spełniona jest nierówność f(x)=2
27 maj 22:28
Niekumaty heh: nastepnef(x)=x+5x podaj przedziały monotonicznosci funkcji
27 maj 22:31
Niekumaty heh: f(x)=1x−1 podaj dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartosci ujemne
27 maj 22:32
Kate : 1 . jeśli to jest nierówność to nie moze byc f(x) = 2, tylko jakiś znak typu < lub > .
to jak tam masz, zobacz dokładnie zadanie .
chyba,że jest to równanie i masz znaleźć jeden argument który spełnia równanie
27 maj 22:35
Niekumaty heh: jest napisane tak jak mam napisane
27 maj 22:36
Kate : to jest niemożliwe .
moze byc np f(x) > 2, f (x) <2 jeśli to jest nierówność
27 maj 22:37
Niekumaty heh: ale jest =
ja ntego nie wymyslilem
27 maj 22:38
Kate : nie denerwuj sie ; )
w takim razie to jest równanie a nie nierówność ; )
już rozwiązuje
27 maj 22:39
Kate : f(x) = 2 ⇒ 5x = 2 / * x⇒ 2x = 5 ⇒ x = 2 12
27 maj 22:41
Niekumaty heh: no spoko ale jest napisane nierownosc
27 maj 22:41
Kate : może po prostu błąd w podreczniku ; )
27 maj 22:41
Niekumaty heh: dzieki... potrafisz reszte?
27 maj 22:42
Niekumaty heh: Haallloo
27 maj 22:47
Kate : f(x) = x(x+5)
czyli miejsca zerowe to x = 0 , x = −5 .
f(x) = x
2+5x
znajdźmy wspórzędne wierzchołka .
p − pierwsza współrzędna
q − druga współrzędna
q = f(p) = ( −2
12)
2+ 5 * (−2
12) = − 6
14
rysujac parabole widać,ze ramiona ida do góry , a więc :
funkcja jest malejąca w przedziale x należacy do ( − ∞ , −2
12
a rosnąca w przedziale x należacy do ( −2
12 , ∞)
27 maj 22:53
Kate : w ostatnim :
| | 1 | |
f(x) < 0 ⇒ |
| <0 ⇒ x − 1 <0 ⇒x <1 ⇒ x nalezy do przedziału ( − ∞ , 1 ) |
| | x−1 | |
27 maj 22:55
Kate : zdaje mi się,że będzie tak,ale sprawdź jeszcze rachunki w drugim zadaniu,bo mogłam sie machnąc;
)
27 maj 22:55