ciągi
eryk: w pierwszym rzedzie amfiteatru jest 200 miejsc, a w ostatnim 344. Ile jest miejsc łącznie,
jeżeli w każdym rzędzie jest o 12 miejsc więcej niż w poprzednim
27 maj 17:13
eryk: wie moze ktos jak to zrobic
27 maj 17:15
tim: Ciąg arytmetyczny:
a
1 = 200
a
n = 344 = a
1 * (n − 1)r Oblicz n.
r = 12
27 maj 17:27
eryk: mogłbys mi bardziej rozpisac to zadanie
27 maj 17:33
eryk: prosze
27 maj 18:08
kate : no tim Ci dobrze napisał , teraz tylko podstaw do wzoru .
najpierw oblicz n ze wzoru na a
n .
będzie :
a
n = a
1 + (n−1) * r
344 = 200 + (n−1) *12
344 = 200 + 12n − 12
12n=156
n = 13 .
następnie by obliczyc ilośc miejsc trzeba wykorzystać wzór na S
n .
więc :
S
n = 272*13
S
n = 3536
proszę bardzo
27 maj 21:30