Rozwiąż nierownosc wielomianową
Anszej: 4x
3(x−7)
2(x+3)(6−2x)>0
potrzebuję tylko wynik do jakiego zbioru nalezy x zeby sprawdzic czy mam dobrze z gory dziękuje
27 maj 19:24
Anszej: czy moglby mi ktos pomoc ?
27 maj 19:39
Andrzej: (−∞,−3) ∪ (0,3)
27 maj 19:41
kate : wg moich ogliczeń to
x należy do przedziałów (−∞,−3) u (−√7,0) u (√7,3)
proszę ; )
27 maj 19:44
Andrzej: tak by było gdyby było x2 − 7 a nie (x−7)2
27 maj 19:51
Anszej: heh to ciekawie calkiem bo mi wyszlo jeszcze inaczej xD
x∊(−3,0)u(3,7)u(7,+
∞)
ale zdaję sie w takim razie na Andrzeja
27 maj 19:53
Andrzej: Ty z kolei zacząłeś rysować "wężyka" od góry, a trzeba od dołu
27 maj 19:55
Anszej: hmm a to nie tak ze gdy przy najwiekszej potędze jest dodatnie to sie rysuje od gory wlasnie ?
27 maj 19:58
Eta:

miejsca zerowe x= 0 x= 7 x= −3 x= 3
wykres rysujemy od dołu, bo w ostatnim nawiasie
−x
odbicie w x= 7 bo ( x −7)
2 potęga parzysta
Tak jak podał
Andrzej
x€( −∞, −3) U ( 0, 3)
27 maj 20:04
Anszej: po sto kroć dzięki
27 maj 20:05
Eta:
27 maj 20:10