..
..: w skarbcu królewskim było k monet. Pierwszego dnia rano skarbnik dorzucił 25 monet a każdego
następnego ranka dorzucał o 2 monety więcej niż poprzedniego. Jednocześnie ze skarbca król
zabierał w południe każdego dnia 50 monet.
Oblicz najmniejszą liczbę k dla której w każdym dniu w skarbcu była conajmniej jedna moneta a
natępnie dla tej wartości oblicz w którym dniu była najmniejsza liczba monet.
27 maj 18:58
Basia: Pomagam
27 maj 19:45
Basia:
a
1 = 25 r=2 ciąg arytmetyczny
n − liczba dni
f(n) − liczba monet po n dniach
M = k + S
n − 50*n
a
n = a
1 + (n−1)*r = 25 + (n−1)*2 = 25 + 2n − 2 = 2n+23
| | a1+an | | 25+2n+23 | | 2n+48 | |
Sn = |
| *n = |
| *n = |
| *n = (n+24)*n = n2+24n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
f(n) = k + n
2 + 24n − 50n
f(n) = n
2 − 26n + k
f(n) ma być stale ≥1
n
2−26n+k≥1
n
2−26n+(k−1)≥0
czyli Δ musi być ≤0
Δ=(−26)
2−4*1*(k−1) = 676−4k+4=700−4k
700−4k≤0
−4k≤−700
k≥
7004 =
3502=175
najmniejszą liczbą spełniającą warunki zadania jest
k=175
dla k=175
f(n) = n
2 − 26n + 175
x
min = x
w =
−b2a =
262 = 13
najmniej monet było w skarbcu
13 dnia
27 maj 19:55
Marek: Taka mała dygresja
w Δ mały błąd który ma wpływ na wynik
676−4k+4=680−4k
czyli 680≤4k /4
k≥170
najmniejszą liczbą spełniającą warunki zadania jest k=170
reszta wzorowo
29 wrz 18:36
29 wrz 18:49
wera: co to jest M?
23 lut 19:09
Julek: A dlaczego Δ ≤ 0?
26 sie 16:25
wredulus_pospolitus:
bo gwarantuje nam, że każdego dnia będzie co najmniej 1 moneta w skarbcu (po tym jak król
zabrał monety)
26 sie 19:38