matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.11.2011
Zadania
Odp.
1
~MICHAŁ:
:::rysunek::: Witam, mam następujące zadanie i nie wiem jak się za to wziąć:
1
dwumian:
oblicz:
2
zombie:
Oblicz granice:
√
n+2
−
√
n+1
a
n
=
√
n+1
−
√
n
5
jasiek:
2
y =
x
3
√
x
jakieś pomysły jak obliczyć pochodna tego czegoś ?
4
hayley:
czy może mi ktoś powiedzieć czy tutaj gdzieś znajdę poradnik jak wyznaczyć równanie wykresu?
0
zombie:
Oblicz granice ciagu:
5
Yoda:
trójmian T(x) jest wynikiem dzielenia wielomianu W(x)=2x
3
−2x
2
−5x+2 przez dwumian x−2. Zapisz T(x) jako iloczyn dwóch wielomianów pierwszego stopnia.
2
sus:
Rozwiąż równianie:
|2x − 5|
a)
x − 4
5|x| − 7
b) |
|
2x −8
2
zombie:
Oblicz granice ciagu:
3
zombie:
Oblicz granice ciagu:
19
XYZ:
Witam. Potrzebuje pomocy w granicach. Dopiero zaczynam przerabiać materiał i za bardzo tego nie rozumiem. Np takie zadanie: wakazać że lim
n
√
a
=1, gdy a>1
1
Maro:
Rzucamy dwiema jednakowymi kostkami do gry. Zapisać zbiór zdarzeń elementarnych Ω dla takich rzutów. Niech X będzie zmienną losową przyjmującą na parze wyrzuconych kostek sumę ich oczek.
1
monika41:
0,008 do potęgi1/3 /−to kreska ulamkowa
1
essh:
Witam, proszę o pomoc z zadankiem. Właściewie chodzi mi tylko o sprawdzenie wyniku bo nie mam odpowiedzi. Nie jest to nic nadzwyczajnego :
2
Avcx:
z+4
Dla jakich z∊ℂ liczba
jest rzeczywista?
z−2i
1
madzia:
hej
1−x
wyznacz dziedzine funkcji f(x)=
√
−x+6
0
Jaszczurka:
Proszę o rozwiązania, jak najszybciej....Dziękuje
3
Nikita:
Turysta przeszedł 600 km. Każdego dnia pokonywał taką samą liczbe km. Gdyby codziennie przebywał 0 10km więcej, byłby w drodze o 5 dni krócej . Ile dni był turysta w drodze
?
0
Nikita:
Z miejscowości A i B wyruszyli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami. Pierwszy przeszedł drogę z A do B i zaraz wrócił do A. Drugi przeszedł z B do a i wrócił
0
Nikita:
Trzy zespoły robotników pracując równocześnie wykonują pewną pracę w ciągu jednego dnia. Pierwszy zespół wykonałby tę pracę samodzielnie o jeden dzień wcześniej niż drugi,
8
Nikita:
Ojciec i syn pracując razem wykonaliby pewną pracę w ciągu 12 dni. Poniewaz jednak po ośmiu dniach wspólnej pracy syn zachorował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze pięciu dni do
3
bartek3223:
1)Samolot podczas lądowania hamuje na pasie lotniska z opóźnieniem a
1
=5m/s
2
pod wpływem siły hamulców F
1
=2500kN. Jaką dodatkową siła wsteczna muszą działać silniki, aby
3
Stokrotka:
Oblicz wartość wyrażenia :
π
3π
5π
7π
sin
* sin
* sin
* sin
2
2
2
2
1
daria:
Jak policzyć monotoniczność tych ciągów? 1. a
n
=
1+2+3+...+n
n
2
−
n−1
n
2
TwojaStara:
4 zadania do rozwiązania, bardzo potrzebne
8
Stokrotka:
1
√
7
Oblicz wartość wyrażnia cos α − cos β , jeśli sinα =
, sin β =
i α,β ∊
3
5
π
(
, π )
2
1
Tiamat:
Pytanie techniczne − dlaczego cały czas jak wchodzę na tą stronę to co chwila każe mi ściągać jakiś skompresowany plik "drukowanie.js" z neta? Wiecie jak to zablokować?
2
medyk:
Czy 1,(13) jest liczbą wymierną ?
4
martyna:
nie wiem jak to zrobića) I3−
√
2
I−I
√
2
+3I= b) I
√
2
−1I*I1−
√
2
I= c) I3−πI−Iπ−3I=
6
daria:
Udowodnij, że liczba 444...444888...89 jest kwadratem liczby naturalnej. 444...444 n−cyfr oraz 888...89 n−cyfr
1
daria:
Wykaż, że do zbioru wartości ciągu a
n
=sin
1
14
[π(n
7
−n)] nie należy liczba 1.
1
pomocy:
w trapezie rownoramiennym przekatne przecinaja sie pod katem 120 stopni. i dziela katy przy dłuzszej podstawie na połowy. dłuzsza podstawa ma długosc a . oblicz pole trapezu
1
grzesiek :
rozwiąż zależność rekurencyjna (podaj wzór lub regułe opisujaca n−ty wyraz a0=1, a1=3
1
agataaa:
log x32= 5
2
agataaa:
1
agataaa:
log81 x² = 0,5
3
Niki:
witam
mam problem z zadaniem. Prosze tylko o wyjasnienie nie o rozwiazanie
musze obliczyc pole calkowite i objetosc walca z dziurka czyli pierscienia r1=5 r2=1 h=6 aby obliczyc
5
kamil:
Udowodnić, że
1
ania:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest równa 8, jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz V i Pc ostrosłupa.
0
biedrona:
Wybieramy losowo trzy odcinki o długości nie większej od a. Jakie jest prawdopodobieństwo, że da się z tych odcinków ułożyć trójkąt?
3
tomon:
{ x−2y=−2 3x+3y=5
10
Andrzej:
5
(
)
x
= 100000
2
Doszedłem do 5
x−4
= 2
x+4
<− nawet to nie wiem czy jest dobrze
7
martin:
Proszę o pomoc −x
2
−2x+1=0
1
Laura:
Proszę o pomoc. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: ze wszystkich liczb trzycyfrowych wylosujemy liczbę
2
CroCop:
Witam, potrzebuje zrozumieć, dwa zadania z kombinatoryki... Jeśli komuś z Was chce się poświęcić chwilę i rozpisać rozwiązanie to będę bardzo wdzięczny.
2
BLAZEJ_505:
jak przekształcić ten wzór żeby wyliczyć a oraz b
5
martyna:
Bank zwiększył oprocentowanie kredytu z 20% do 21,5%
1
matis979:
Zad.1 W okrąg wpisano trójkąt ABC, kąt A=50o, kąt B=70o. Przez wierzchołek C poprowadzono styczną do okręgu przecinającego przedłużenie boku AB w punkcie D. Oblicz miary kątów trójkąta
8
jola:
mam problem z tym zadaniem,jeżeli ktos mi moze podpowiedziec co robie zle?/z góry dziekuje 2x+2=
√
3
−
√
3
x
1
Patryk:
:::rysunek::: Dwa okręgi o środkach A i C są styczne zewnętrznie. Trzeci okrąg o środku B jest styczny do
3
joe:
Czy mógłby ktoś pokazać jak uzyskać z tego : x
2
+y
2
−2x+2y−2=0 równanie okręgu: (x−p)
2
+(x−q)
2
= r
2
?Uczę się prawie samodzielnie /nie chodzę do szkoły − inwalidztwo / i mam
0
monika41:
3
√
25
:
3
√
625
=
0
ktoś1624:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wpisanego w kule o promieniu R, wiedząc, że krawędź boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 60 stopni.
2
Kacha:
Obliczcie proszę tą całkę bo ja już się zamotałam. Zaczęłam przez podstawianie ale dalej nie wiem co robić. Pewnie trzeba przejść na metodę przez części i jakoś mi to się nie widzi.
1
Paulina:
3|x| − |2x − 1| = 2x + 7
1
kochanica:
Wyznacz wartości k, dla których funkcja liniowa f określona wzorem a) f(x)=(−2k+6)x−4 jest malejąca
0
olga:
Wyznacz miejsca zerowe, jeśli istnieją:
2
kiki:
krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego ma długość 2, a jego pole powierzchni całkowitej jest równe 24. Oblicz wysokość tego graniastosłupa jeżeli jego podstawą jest kwadrat.
3
olga:
99*101= 51
2
=
12
Mateo:
Witam, mam pytanie jak ściągnąć tą 9 do 2? 2
9
?
0
czekolada:
zbadaj czy relacja jest relacja rownowaznosci, wyznaczyc mozliwe klasy abstrakcji.
2
zadanie:
jezeli mam do narysowania funkcje y=I5I/IxI to najpierw rysuje 5/x a potem te funkcje przeksztalcam zgodnie ze wzorem y=f(IxI) a skad mam wiedziec ze nie chodzi na przyklasd o
8
alfa:
Pochodna: Wychodzi mi coś takiego:
3
nie geniusz:
Witam. Czy dobrze obliczylem? (1.6)
1
/4=
4
√
16:10
= 2:
4
√
10
*
4
√
10
:
4
√
10
= 2
4
√
10
:10 =
4
√
10
:5
0
kasia:
Wyznacz dziedzine naturalna a) f(x)=
√
log
1
Daria23:
1+6x+12x
2
+8x
3
≤0 (x−3)(x+6)(x−9)
7
(x+5)
3
<0
4
Vader:
Witam bardzo proszę o rozwiązanie poniższych zadań, są to zadanie ze zbioru zadań kl.3 "Matematyka" operon poz. rozszerzony.
91
Święty:
Chyba nic się nie stanie jak wrzucę kilka zadań z tegorocznej matury rozszerzonej OPERONU. 1) Podaj ujemny pierwiastek równania | |2x−1|−2|=4
6
wojtek:
1
Kasia:
znalezc funkcje f i g, takie ze h(x)=f(g(x)) jesli h(x)=
2
(
√
x
)
4
x
chodzi o funkcje zlozona, prosze o pomoc
5
karzełek:
prosze o pomoc w tym zadaniu ,rozwiaz nierównosci −2x4 +4x3 +6x2 ≤ 0
1
Mastersik:
Jak wyznaczyć granicę z tego?
2
Jaro:
Napisać równanie prostej danej równaniami parametrycznymi l :{x = 2 + 4t & y = 5 − t}
4
Patryk:
1) A\(B\C)=(A\B)\C2)
2
luk18:
1
jak wygląda wykres funkcji [
]
x
4
Kuba:
Potrzebna pomoc
1
monia41:
prosze opomoc nie wiem jak to zapisac wiec pisze słownie pierwiastek z5 razy 1/25 do potegi1/3 razy pierwiastek trzeciego stopni z25 to wszystko podzielic przez pierwiastek trzeciego
2
Jaro:
Znaleźć współrzędne środka i promień okręgu określonego równaniem :
2
Jaro:
Znaleźć równanie prostej która przechodzi przez punkt P = (1; 2) i jest:
4
aga:
x
2
−x−2>0 x
2
−x−6≤0
1
aga:
x
2
=2 1/4 3x
2
+8=x
2
+58
1
aga:
−2x+1 gdy x≤0 1/3x−1 gdy 0<x≤2
1
Jan:
log
5
(3x−11)+log
5
(x−27)=3+log
5
8
1
Jaro:
Znależć miejsce przecięcia się prostej k :{x = 4 − 2t & y = − 6 + t}
3
Rivi:
Mam określić, które ze zdań p,q,r będzie prawdziwe, jeśli jednocześnie prawdziwe będą zdania: (4 różne)
3
mati:
Podaj dziedzinę i rozwiązanie 1) log
3
(2−x)≤1
1
kami:
1) log
1/2
(2x+5) >3
7
Jaro:
Napisać równanie prostej danej równaniami parametrycznymi l:{x = 2 + 4t&y = 5 − t} t należy do R
6
Jaro:
Dla jakiej wartości parametru m odległość punktów P = (1; 0) i Q = (m + 3; −2) jest równa 4?
1
Jaro:
Dana jest prosta 3x + 2y − 9 = 0 w przestrzeni R
2
. Przedstawić jej równanie w postaci kierunkowej i odcinkowej.
20
biedrona:
Które pary zdarzeń są niezależne? 1. Dwie osoby rzucają kostkami sześciennymi. A : pierwsza osoba ma więcej oczek; B :
1
monia41:
2logx+3log2=5
4
monia41:
√
5
razy0,008do potęgi 1/3 razy
3
√
25
przez
3
√
625
=
2
biedrona:
Wybieramy losowo trzy odcinki o długości nie większej od a. Jakie jest prawdopodobieństwo, że da się z tych odcinków ułożyć trójkąt?
1
zuza1325:
3) wyznacz pole i obwód trójkąta równobocznego ABC, gdy A=(2;5) B=(5;1) 4) w trójkącie KLM K=(−1;1), L =(2;5), M=(−2;3)
2
:-)(-:
Określ monotoniczność ciągu arytmetycznego
1
Bartek0807:
a ostrosłupie czworokątnym prawidłowym krawędź podstawy ma długośc 8 a wysokość ostrosłupa równa jest 10 wyznacz miare kąta zawartego miedzy wysokościami sąsiednich scian tego