Napisać równanie prostej
Jaro: Napisać równanie prostej danej równaniami parametrycznymi
l:{x = 2 + 4t&y = 5 − t} t należy do R
w postaci ogólnej.
25 lis 09:35
aa: co masz dane?
25 lis 09:45
aa: punkt przez który przechodzi prosta P=(2, 5) i wektor równoległy u=[4, −1]
25 lis 09:48
Jaro: dwie proste x=2+4t i y=5−t
25 lis 09:48
Jaro: nie wiem jak to zrobić może jakaś podpowiedź?
25 lis 10:16
AS: Przygotuj tabelkę (t dowolne)
t 2 5 −4 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
y
Dla przyjętych t wylicz x i y i nanieś na układ współrzędnych
25 lis 10:18
Jaro: dalej nie mam pojęcia jak to zrobić
25 lis 10:55
AS: Chłopie kochany,ręce opadają.
dla np. t = 3 mamy x = 2 + 4*3 = 11 , y = 5 − 3 = 2 , punkt pierwszy P1 = (11,2) itd
25 lis 14:56