Planimetria - 3 Technikum - ROMB
~MICHAŁ:

Witam, mam następujące zadanie i nie wiem jak się za to wziąć:
Jeżeli bok rombu i jedna z przekątnych mają długość równe odpowiednio 17 i 14, to druga
przekątna ma długość...?
Każdy romb ma (podobno) identyczną długość każdego z boków i przekątne przecinają się pod kątem
prostym.
25 lis 23:51
Basia:
owszem i na dodatek przecinają się te przekątne w połowie
no to teraz dorysuj drugą przekątną i pomyśl
podpowiadam, że wystarczy tw.Pitagorasa
25 lis 23:53
~MICHAŁ: Wychodzi mi teraz
b
2 = 240 i nie da się tego spierwiastkować, z tym że mam takie odpowiedzi:
a)
√10
b) 2
√10
c) 4
√15
d) 8
√15
Nie wiem za bardzo jak się robi operacje na pierwiastkach, proszę jeszcze raz o pomoc
26 lis 00:13
ICSP: b2 = 240 ⇔ b = √240 = √16 * 15 = √16*√15
dokończ.
26 lis 01:17