Dla jakiej wartości parametru m
Jaro: Dla jakiej wartości parametru m odległość punktów P = (1; 0) i Q = (m + 3; −2) jest równa 4?
25 lis 09:27
lula: wzór na odległość 2 punktów
|AB|=√(xb−xa)2+(yb−ya)2
25 lis 09:29
Jaro: wychodzą mi jakies bzdury
25 lis 09:50
Jaro: 4=√m2+4m+8
25 lis 09:53
aa: założenia m2+4m+8≥0
podnieś do 2 i licz dalej dla jakiego m
25 lis 09:55
Jaro: nie rozumie moze jakaś podpowiedź?
25 lis 10:15
aa: 4=√m2+4m+8
m2+4m+8≥0
Δ<0 więc m∊R
4=√m2+4m+8 /^
16=m2+4m+8
m2+4m−8=0
Δ=16−4*1*(−8)=48 √Δ=4√3
m1=−2−2√3 m2=−2+2√3
odległość punktów jest równa 4 dla m1=.... i m2=...
25 lis 10:26