Kombinatoryka
CroCop: Witam, potrzebuje zrozumieć, dwa zadania z kombinatoryki...
Jeśli komuś z Was chce się poświęcić chwilę i rozpisać rozwiązanie to będę bardzo wdzięczny.
Zadania ponoć należą do łatwych...
1. Obliczyć liczbę wszystkich układów 5 kart składających się z dwóch kierów i trzech pików
wyjętych z talii 52 kart.
2. Z urny zawierającej 3 kule białe i 4 czarne wyjmujemy losowe dwie Zapisać zbiór zdarzeń
elementarnych dla tego eksperymentu i obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że obie kule będą
czarne.
25 lis 18:41
25 lis 21:25
chyba: Ad. 1
| | | | | | 13*12 | | 13*12*11 | |
|A| = | * | = |
| * |
| = 78*286 = 22308 //tyle możliwości |
| | | | 2 | | 3*2 | |
ułożenia
Ad. 2
Na 2 sposoby:
a) mnożąc po gałęziach drzewka:
b) tradycyjnie
b − kula biała, cz − kula czarna
jakiś tam zbiór B = { b
1, b
2, b
3, cz
1, cz
2, cz
3, cz
4}
Ω = { (b
1, b
2), (b
1, b
3), (b
1, cz
1), (b
1, cz
2), (b
1, cz
3), (b
1, cz
4), (b
2, b
3),
(b
2, cz
1), (b
2, cz
2), (b
2, cz
3), (b
2, cz
4), (b
3, cz
1), (b
3, cz
2), (b
3, cz
3),
(b
3, cz
4), (cz
1, cz
2), (cz
1, cz
3), (cz
1, cz
4), (cz
2, cz
3), (cz
2, cz
3), (cz
3,
cz
4) } // zbiór elementów
25 lis 21:49