?
Patryk:

Dwa okręgi o środkach A i C są styczne zewnętrznie. Trzeci okrąg o środku B jest styczny do
tych dwóch okręgów wewnętrznie a punkty A, B, C leżą na jednej prostej.(rysunek obok) Oblicz
promienie tych okręgów jeśli |AB|=3 i |AC|=4
chciałem to zrobic układem z 3 niewiadomymi gdzie
R
a+R
c=4
R
c−R
b=1
3 równania brak
podacie jakieś wskazówki ?
25 lis 17:58
Patryk: czy Rc−Rb=Ra ?
25 lis 18:10
Patryk: ?
26 lis 12:26
sushi_ gg6397228:
ile wynosi cala srednica
26 lis 12:30
Patryk: srednica = Rb
26 lis 12:31
Patryk: znaczy 2Rb
26 lis 12:35
sushi_ gg6397228:
a teraz z mnijeszych kawałkow
Ra+ 2* |AB|+ Ra = 2Rb
26 lis 12:36