Prosze Pomóżcie. !!
Nikita: Z miejscowości A i B wyruszyli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami.
Pierwszy przeszedł drogę z A do B i zaraz wrócił do A. Drugi przeszedł z B do a i wrócił
do B. Turyści minęli się po raz pierwszy w odległości 4km od A, drugi raz w odległości 3
km od B.
Jaka jest odległość z A do B.
SAIzou:
| | s | |
Będziemy korzystać ze wzoru na czas w ruchu jednostajnym t = |
| |
| | V | |
Czas jest wspólny dla turystów, zatem
4Vb = Va(s−4)
(s−1)Vb = (s+1)Va
4(s+1) = (s−4)(s−1)
4s+4 = s
2−5s+4
s
2−9s = 0
s = 0 lub s = 9 (droga nie może w tym przypadku wynosić zero)
Odległość z punktu A do B to 9 km