wielomiany
Yoda: trójmian T(x) jest wynikiem dzielenia wielomianu W(x)=2x
3−2x
2−5x+2
przez dwumian x−2. Zapisz T(x) jako iloczyn dwóch wielomianów pierwszego stopnia.
Mam problem z fragmentem zadania i proszę o pomoc(
*).
podzieliłem z Hornera wyszło
W(x)=(2x
2+2x−1)(x−2)
Δ=12
| | −2−√3 | | −2+2√3 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=−1−
√3 lub x
2=−1+
√3
kurcze, nie wiem jak oni to zrobili że udało im się sprowadzić to do postaci iloczynowej ale,
| | x+1−√3 | |
wyjść ma T(x)=(2x+1+√3)( |
| ) |
| | 2 | |
Wytłumaczy ktoś jak to poprzekształcać aby doprowadzić do takiej postaci?
25 lis 22:16
Yoda: | | 1−√3 | |
korekta ma wyjść T(x)=(2x+1+√3)(x+ |
| ) |
| | 2 | |
25 lis 22:18
sushi_ gg6397228:
postac iloczynowa
a(x−x1)(x−x2)
25 lis 22:22
Yoda: tyle wiem....
25 lis 22:24
Yoda: jak wstawie pierwiastki to póżniej muszę podzielić przez x−2 tak by otrzymać ten trójmian T(x)
ale jak poprzekształcać by to zrobić to już nie wiem.
25 lis 22:25
sushi_ gg6397228:
zapisz
a(x−x1)(x−x2) * (x−2)= W(x) podstaw pod x1 i x2, to co zostalo wyliczone
25 lis 22:27