Równanie
martin: Proszę o pomoc
−x2−2x+1=0
25 lis 18:49
25 lis 18:54
25 lis 18:55
martin: Czyli tutaj wychodzi zbiór pusty, bo delta <0?
25 lis 19:05
Patryk: policz jeszcze raz
25 lis 19:07
Andrzej: Źle policzyłeś deltę.
Δ = b2 − 4 * a * c
(−2)2 − 4 * (−1) * 1 = 4 + 4 = 8
dwa minusy daj plus −4 * −1 = 4
25 lis 19:07
martin: Ok dzięki, czyli wychodzi x1=−1+√2 i x2=−1−√2 ?
25 lis 19:19
internetowy: czyli wychodzi:
x1= 1
x2= −4
złe podstawiłeś do wzoru na x
25 lis 23:05
martin: No już teraz to ja w ogóle tego nie rozumiem, mógłby ktoś to dokładnie rozpisać
26 lis 16:33