pole calkowite
Niki: witam

mam problem z zadaniem. Prosze tylko o wyjasnienie nie o rozwiazanie

musze obliczyc
pole calkowite i objetosc walca z dziurka czyli pierscienia r1=5 r2=1 h=6 aby obliczyc
objetosc musze od 25π*6 odjac 1π*6 czyli 6π i mam 144πcm3 jak mam teraz obliczyc pole
calkowite?
25 lis 19:35
krystek: Powierzchnia całkowita to zewnętrznego walca pow boczna i wewnętrzna + 2pola podstawy ,którye
sa pierścieniami ( koło z 'wydrazonym małym czyli
Pp=Pk(zewn)−Pk(wewnętrznego).
25 lis 19:46
Niki: moje rozwiazanie jest nastepujace:
pole podstawy 2π52−2π1= 48π do tego dodaje 2π*5*6+2π*1*6= 60π+12π=72π czyli wychodzi mi
120πcm2 czy to jest dobry wynik?
25 lis 19:58
krystek: Tak ,sposób poprawny!
25 lis 20:07