Matura rozszerzona OPERON
Święty: Chyba nic się nie stanie jak wrzucę kilka zadań z tegorocznej matury rozszerzonej OPERONU.
1) Podaj ujemny pierwiastek równania | |2x−1|−2|=4
2) Prostokąt o bokach a+5, b+5 jest podobny do prostokąta o bokach a,b. Wykaż, że oba
prostokąty są kwadratami.
3) W teleturnieju "Jaka to piosenka?" gracz zna 12 na 20 piosenek. Prowadzący wybierze graczowi
4 piosenki. Aby przejść do kolejnego etapu gracz musi podać tytuł co najmniej jednej piosenki.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że gracz przejdzie do kolejnego etapu? Wynik podaj z
dokładnością 0,01.
| | 1 | |
4) Trojkąt ma boki a,b i jego pole wynosi |
| ab. Oblicz długość trzeciego boku
|
| | 4 | |
| | 1 | |
5) Dla jakich x |
| , cosx , sinx tworzą ciąg geometryczny?
|
| | 2tgx | |
6) Dla jakich wartości parametru k, proste y=−x i y=x+k przecinają się w kole
(x+1)
2+(y+1)
2≤10?
7) Wykres paraboli ma wzór f(x)=x
2−6x. Punkt C zawiera się w wierzchołku. Punkty A,B znajdują
się na paraboli. Podaj współrzedne punktu A lub B dla ktorych trojkat ABC jest rownoboczny.
Tak to mniej wiecej wygladało. Oprócz tego bylo zadanie na dowodzenie z logarytmami, z
graniastoslupem, parametrem w trojmianie kwadratowym i nierownosc wielomianowa
25 lis 13:30
rumpek: Pisałeś ją?
25 lis 13:31
Vizer: Jak tam
rumpek rozszerzenie poszło, okolice setki

?
25 lis 13:34
Święty: Pisałem, pisałem. Inaczej bym nie zapamietał

Jak wrażenia?
25 lis 13:36
rumpek: No co ty

tego 7 (połowę tylko), i wątpliwości z dowodem z logarytmów

A mógłbyś obliczyć dla pewności ile wynosi to prawdopodobieństwo

? Bo je zacząłem jako
pierwsze
25 lis 13:36
rumpek: Święty ile wyszło ci z tymi ciągami

? i prawdopodobieństwem, w sumie nie było trudne
Jedyne wyniki jakie zapamietałem
to chyba:
To z parametrem m: m∊{1,5}
To z wielomianami bodajże: x∊(−1;2)U(3,+
∞)
To z k to k∊<−4;4>
I wynik z prawdopodbieństwem coś kojarze, że z kombinacji zrobiłem
25 lis 13:38
rumpek: | | 5 | |
No i naturalnie kojarzę, ze ten pierwiastek z wartości bezwzględnej to x = − |
| |
| | 2 | |
25 lis 13:40
rumpek:
Dowód to:
a(b + 5) = b(a + 5)
ab + 5a = ab + 5b
a = b
No i rysunki wystarczy tyle na ten geometryczny ?
25 lis 13:41
Święty: Z ciągami:
Z parametrem, wielomianami, i k mam takie same wyniki
25 lis 13:43
Święty: Dowod tak samo i pierwiastek też tak samo

Kiedy beda oficjalne wyniki? Jutro?
25 lis 13:44
rumpek: Prawdopodobieństwo wyszło mi
P(A) = 0,985 .. ≈ 0,99
25 lis 13:44
Qlimax: Witam wszystkich
mam takie same wyniki jak Wy oprocz tego z k bo tam to zamotałem cos i nie dokończyłem nawet

a prawdopodobieństwo wyszlo mi 0.98 ale to chyba zle bo cos dużo mi się wydaje
25 lis 13:44
rumpek: Nom na operonie
25 lis 13:44
Qlimax: a to masz podobnie

ja pewnie źle zaokrągliłem
25 lis 13:45
rumpek:
25 lis 13:45
Święty: Ja tez mam 0,99!
25 lis 13:46
rumpek:
hmm <myśli> tak myślę nad tym z ciągami, czy mam takie same wyniki. Jak doszedłeś do takiej
formy?
25 lis 13:46
25 lis 13:48
rumpek:
| | cos | |
cos2x = |
| / * sinx |
| | sinx | |
...
25 lis 13:54
rumpek: To z trygonometria to każda osoba która zapytam podaje inny wynik
25 lis 14:05
ZKS:
A jaki wynik Ci wyszedł
rumpek?
25 lis 14:06
rumpek:
No własnie tylko jeden

Co mnie nie cieszy

bo z tego co napisałem:
cos
2sinx = cosx
cos
2xsinx − cosx = 0
cos(sinxcosx − 1) = 0
cosx = 0
sinxcosx = 1 / * 2
2sinxcosx = 2
sin2x = 2 (więc teoretycznie nie istnieje bo zbiór wartości to <−1;1>
25 lis 14:08
ZKS:
Coś za bardzo za chachmęciłeś ja bym to zrobił tak:
cosx(2cosx − 1) = 0
25 lis 14:12
Qlimax: a jak Wam wyszło w chyba ostatnim zadaniu, gdzie trzeba było obliczyć 3. bok trójkąta?
25 lis 14:12
Vizer: Jeśli potrzebujecie potwierdzenia to wg mnie prawdopodobieństwo wychodzi 0.99
25 lis 14:13
rumpek: Już widze gdzie mam błąd

było 2sinx, a nie sin
x
Ale chociaz jeden wynik poprawny

No cóż

będzie koło hmm<myśli>
50 − 3 − 3 − 1 = 50 − 7 = 43 pkt

blehh

mam nadzieje, że nie zrobię błędu na głównej
25 lis 14:15
rumpek:
3 boku trójkąta, to z twierdzenia cosinusów.
nie pamietam dokładnie wynik, a nie chce mi sie znowu liczyć

Kto zrobił ten dowód z logarytmem? Ja tam zmieniłem podstawy do log
10 itp.
25 lis 14:16
Vizer: 86% nie byłby złym wynikiem i jak na maturę próbną, z tego co sobie liczysz, poszło Ci na
prawdę dobrze
25 lis 14:17
ZKS:
To i tak nieźle jeżeli 43 pkt gratuluję.

A pamiętasz jak wyglądało to na dowodzenie z
logarytmami chętnie bym na nie spojrzał.
25 lis 14:19
ICSP: To była maturka podstawowa czy rozszerzona?
25 lis 14:19
Vizer: A co ci nie widać
ICSP, że rozszerzona

?
25 lis 14:20
rumpek:
Hmmm
zaraz coś skrobnę
25 lis 14:20
ICSP: Jak spojrzałem na zad2 to zwątpiłem

Może teraz to wszystko mi się wydaje jakieś łatwiejsze
25 lis 14:21
rumpek:
log
2(aπ) + log
2(π + a) ≥ tutaj coś zaraz przemyśle i napisze
25 lis 14:22
rumpek:
log2(πa) + log2(π+a) ≥ tutaj jeden element − logππ
25 lis 14:23
rumpek:
I tego elementu nie miętam

wiem tylko, że zastosowałem wzór:
25 lis 14:24
rumpek: Oczywiście warunek a>0 i wykazać, że jest prawdziwa
25 lis 14:24
rumpek:
| 2 | |
| (to chyba ten brakujący element) |
| logπ + a10 | |
chociaz głowy nie dam
25 lis 14:26
ZKS:
I niestety nie przypomnisz sobie tego brakującego elementu?
25 lis 14:26
rumpek: Czyli sumując:
Wykaż, że prawdziwa jest nierówność wiedząc, że a jest dodatnie.
| | 2 | |
log2(πa) + log2(π+a) ≥ |
| − logππ |
| | logπ + a10 | |
25 lis 14:27
rumpek: tam może niepoprawnie być tylko podstawa logarytmu pod ułamkiem
25 lis 14:28
rumpek: ale raczej poprawnie
no i zamieniłem tam:
| | 1 | |
log2(πa) + log2(π+a) ≥ 2 * |
| − 1 |
| | logπ + a10 | |
| 1 | |
| = 2log(π + a) |
| logπ + a10 | |
25 lis 14:29
ZKS:
Jeżeli tak zamieniłeś to wszystko w porządku teraz to już z górki.
25 lis 14:34
rumpek:
Możesz dokończyć ?

Bo nad tym dowodem myślałem najdłużej
25 lis 14:35
Bartek0807: bardzo mnie interesuje rozwiazanie do 6−tego zadania bodajże. Było to zadanie o graniastosłupie
prawidłowym czworokątnym gdzie krawędź podstawy wynosiła 2a a kąt między przekątną podstawy a
przekatną sciany bocznej wynosił α. Trzeba bylo wyznaczyć objetość.
Chyba tak to było

I jeszcze ostatnie zadanko gdzie wyznaczyc trzeba bylo bok C
Nie pamiętam czy tak to pierwsze zadanie brzmiało wiec proszę wziać poprawkę na to
25 lis 14:40
ZKS:
(log π + log a)
2 + log
2(π + a) − 2log(π + a) + 1 ≥ 0
(log π + log a)
2 + (log (π + a) − 1)
2 ≥ 0
Jeżeli się nie pomyliłem to chyba tak.
25 lis 14:42
rumpek: Cwane

niestety tak nie zrobiłem.
Myślisz, że uznają to jak ktoś udowodnił, że prawa strona będzie zawsze większa lub równa
lewej?
mianowicie:
| | π + a | |
log2(πa) + log2(π + a) ≥ log( |
| )2 |
| | 10 | |
I komentarz, że podstawiając dowolną liczbę za a większą od zera otrzymamy nierówność
prawdziwą?
25 lis 14:46
rumpek: Nie miałem pomysłu na to jak dokończyć

w sumie rok temu maturka rozszerzona z operonu była
łatwiejsza.
25 lis 14:46
ZKS:
Wiesz ile miałem procent z rozszerzonej matury próbnej z operonu w tamtym roku? Heh wstyd aż
mówić tak dobrze ją napisałem. Więc jeszcze zobaczysz że wszystko będzie szło bez problemu
jeżeli będziesz rozwiązywał dużo zadań.

A z Twoim udowodnieniem to ciężko mi powiedzieć czy
Ci zaliczą na 100% to zadanie ale minimum 2 pkt z tego na pewno dostaniesz.
25 lis 14:53
Lola: W tym zadaniu z wartością bezwzględną nie powinno być dwóch pierwiastków ujemnych? −0,5 i −3,5?
25 lis 14:54
Lola: nie −3,5 tylko −2,5 mój błąd
25 lis 14:54
ZKS:
Taka mała wskazówka jeżeli masz jakąś nierówność do udowodnienia to zawsze sprawdź najpierw czy
to się nie złoży do wzoru skróconego mnożenia.
25 lis 14:55
rumpek: ZKS nawet podstawiłem za a 1 itp.

Także sie zastanawiam, teoretycznie prawdziwe.
25 lis 14:55
rumpek: właśnie szukałem ale nie znalazłem

i po 1,5h oddałem maturkę

moglem jeszcze pogłówkować
25 lis 14:55
ZKS:
| | 1 | |
Podstaw i zobacz czy − |
| spełnia to równanie. |
| | 2 | |
25 lis 14:56
ZKS:
Jeżeli dałeś jakiś komentarz słowny do tego udowodnienia to może Ci zaliczą.
25 lis 14:58
rumpek: No pewnie

I to jaki komentarz

drugi Mickiewicz ze mnie
25 lis 14:59
Bartek0807: Wieszczu: indukcja i po problemie
25 lis 15:02
ZKS:
To tak jak ja na majowej maturze dłuży dałem komentarz swojego udowodnienia niż napisałem
rozprawkę z polskiego.
25 lis 15:02
rumpek: 
Indukcji to ja jeszcze sobie nie przerabiałem
25 lis 15:02
Bartek0807: pomaga i to nawet nie musisz za duzo główkować

oszczędność czasu polecam
25 lis 15:04
jarke: w tym zadaniu z graniastosłupem, trzeba było napisać, że cosα= połowa przekątnej podstawy przez
przekątną graniastosłupa i później podstawić do trójkąta w którym jest bok podstawy, wysokość
graniastosłupa i przekątna graniastosłupa i wyliczyć H i napisać wzór na objętość, dobrze
główkuję?
a i w tym ciągu, będą ujemne punkty jeśli nie napisało się założeń
cosx≠0
sinx≠0
i 2tgx≠0 ?
25 lis 15:30
Vizer: Założenia rzecz święta.
25 lis 15:37
Nienor: Na pewno. Bo z dziedziny odpada ci rozwiązanie.
Teraz żałuję, że nie pisałam dzisiaj matematyki, bo fizyka to była porażka.
25 lis 15:38
jarke: Treść zadania z graniastosłupem:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym długość grawędzi podstawy jest równa 2a. Miara kąta
między przekątną podstawy, a przekątną ściany bocznej wychodzącą z tego samego kąta wynosi α.
Oblicz objętość graniastosłupa.
25 lis 15:42
nieokiełznany: mi wyszło coś takiego
| | 2 + cos2α | |
V = 8a2√ |
| |
| | 1 + cos2α | |
25 lis 15:58
jarke: to mi coś innego, już bo nie pamiętam co mi wyszło
25 lis 16:04
Chiara: mi wyszło 4a22a√2*tgα
25 lis 16:21
Chiara: a zrobił ktoś to zad z tą parabolą i trójkątem równobocznym?
25 lis 16:22
jarke: mi wyszedł taki wynik:
25 lis 16:24
jarke: ja niestety nie, narysowałem parabolę, wyznaczyłem współrzędne punktu c i na tym się skończyło
u mnie...
| | 1 | |
a zrobił ktoś ostatnie zadanie to o trójkącie o polu |
| ab mają długości boków a i b, |
| | 4 | |
obliczyć długość trzeciego boku?
25 lis 16:26
Vizer: Pewnie w tym zadaniu trzeba będzie wykorzystać fakt, że tg60=a.
25 lis 16:28
Vizer: Pisze o zadaniu z parabolą i trójkątem równobocznym.
25 lis 16:28
Chiara: ja tak samo jak jarke, ciekawe czy za to urwie sie chociaż jakiś punkt
25 lis 16:33
Bartek0807: nie wiem czy wyszło mi dobrze ale zrobiłem to intuicyjnie. Narysowalem parabole i zauważyłem że
im dalej od środka paraboli tym bardziej ramiona nie są równe podstawie. A przecież o to
chodzi by wszystkie boki były rowne. Podstawiłem równanie x2 − 6x= x√32
wyliczyłem wyszło mi cos koło 3 x co pasowało do rysunku.
x√32 to a√32 − wysokość trójkąta równobocznego
Czy zrobiłem dobrze?
25 lis 17:03
jarke: Chaira nie jestem sam z takim wynikiem, tak jest : D
może policzy to ktoś jeszcze z obecnych? albo Jakub, jak znajdzie chwilkę ; )
25 lis 17:24
Patryk: czy jedna z prostych tworzących trójkąt równoboczny wyglądała tak y=√3x−14,18 ?
25 lis 17:34
ZKS:

d
2 = (2a)
2 + (2a)
2 ⇒ d = 2
√2a
√2atgα = h
V = 4a
2 *
√2atgα = 4
√2a
3tgα
Chyba tak ale geometria nie jest moją mocną stroną.
25 lis 17:37
TOmek:
"Wykres paraboli ma wzór f(x)=x2−6x. Punkt C zawiera się w wierzchołku. Punkty A,B znajdują się
na paraboli. Podaj współrzedne punktu A lub B dla ktorych trojkat ABC jest rownoboczny."
Podobne zadanie robiłem wczoraj
25 lis 17:40
jarke: ZKS dlaczego bierzesz wysokość tego trójkąta do wzoru na objętość, a nie wysokość
graniastosłupa?
25 lis 17:47
ZKS:
Już widzę gdzie mam błąd
d
1 − przekątna ściany bocznej
(2a)
2 + h
2 = d
12
| | √2a | |
V = 4a2 * √ |
| − 4a2 |
| | cosα | |
| √2a | |
| − 4a2 jest pod całym pierwiastkiem |
| cosα | |
25 lis 17:48
jarke: bo mi tak coś pasowało, teraz zgadza się, czyli mam dobrze ; )
bo −4a2 sprowadziłem wspólnego mianownika, czyli cosα i wyciągnąłem przed nawias co się dało
25 lis 17:53
ZKS:
Jej i znowu źle.
25 lis 17:55
jarke: tak, zgadza się, nie zwróciłem uwagi na błąd
25 lis 18:02
ZKS:
Ostatecznie:
| | √−cos2α | | √−cos2α | |
V = 4a2 * √2a |
| = 4√2a3 |
| |
| | cosα | | cosα | |
25 lis 18:07
Patryk: 25 lis 17:34 ?
25 lis 18:13
słabo:

Ja to robiłem tak ael jakieś głupoty chyba powychodziły

:
I.
x = 2a
√2
II.
Z twierdzenia cosinusów:
d
2 = x
2 + d
2 − 2*x*d*cosα
x
2 − 2*x*d*cosα = 0
x
2 = 2*x*d*cosα
| | x | | 2a√2 | | a√2 | |
d = |
| ⇒ |
| ⇒ |
| |
| | 2cosα | | 2cosα | | cosα | |
III. Z Pitagorasa:
h
2 + (2a)
2 = d
2
| | 2a2 | | 4a2*(cosα)2 | |
h2 = |
| − |
| |
| | (cosα)2 | | (cosα)2 | |
| | 2a2 − 4a2*(cosα)2 | |
h2 = |
| |
| | (cosα)2 | |
| | 2a2*(1 − 2*(cosα)2) | |
h2 = |
| |
| | (cosα)2 | |
| | √2a*√1 − 2*(cosα)2 | |
h = |
| |
| | cosα | |
| | √2a*√1 − 2*(cosα)2 | |
V = (2a)2 * |
| |
| | cosα | |
25 lis 18:13
Patryk: to do 7
25 lis 18:13
Święty: I jak oceniacie poziom tej matury? W porównaniu z zeszłoroczną maturą próbną trudniejsza.
25 lis 18:26
Asia: Kurcze zdecydowanie trudniejsza. Robiłam testy z operonu z ostatnich 3−4 lat i nie miałam
problemów a dzisiaj klapa. Może ponad 40% będę miała ale kiepsko. Ale za to może jak CKE
zobaczy wyniki tej matury i dostrzeże, że słabo poszła to da łatwiejsza w maju
25 lis 18:49
c:

ββδπΔ
25 lis 21:04
Godzio:
Nie znowu aż taka trudna
25 lis 22:25