fizyka potrzebuje pom ocy
bartek3223: 1)Samolot podczas lądowania hamuje na pasie lotniska z opóźnieniem a1=5m/s2
pod wpływem siły hamulców F1=2500kN. Jaką dodatkową siła wsteczna muszą działać silniki, aby
opóźnienie wynosiło a2=7m/s2
2)Skrzynia o masie m=100kg pod wpływem siły F porusza się po torze poziomym z przyspieszeniem
a=1m/s2 .Zakładając że siła oporu F1=800N oblicz wartość siły F.
25 lis 20:43
bogdan: najpierw wyznaczamy masę tego samolotu z II zasady dynamiki
m=F/a
czyli masa m=2500000N/5m/s2
m= 500000kg
aby a2 =7m/s2
F=ma czyli F=500000kg *7m/s2 ⇒F=3500000
wynika z tego, że dodatkowa siła musi wynosić 1MN
25 lis 21:25
bogdan:

2) Podobnie jak w poprzednim zadaniu korzystamy z II zasady dynamiki
m=100kg
a=1m/s
2
T=800N
F=?
F=(m*a) + T siła nadająca dane przyspieszenie jest siłą wypadkową − więc tak właściwie musimy
działać pewną siłą powiększoną o wartość siły oporów m*a=100N + opory = 800N
F= 900N
25 lis 21:33
25 lis 22:47
sbm maffija: koham mate super raper
12 lut 18:14