Problem z f. wykładniczą
Mateo: Witam, mam pytanie jak ściągnąć tą 9 do 2? 29 ?
22−x + 22x+1 = 9
Można ułożyć takie działanie?
22−x + 22x+1 = 9 / x3 / x2
3x2{2}{2−x} + 3x2{2}{2x+1} = 32x2
i teraz podzielić przez 3x2 ?
25 lis 16:06
Aga: 2
2*2
−x+(2
x)
2*2
1=9
2
x=t , t>0
25 lis 16:40
Mateo: oo
ale jak mam z tego otrzymać wielomian z zmienną t?
25 lis 16:45
25 lis 16:48
Mateo: kurcze już chciałem dać Ci buziaka e− buziaka

Ale się zorientowałem, że źle przepisałem przykład jest = 2
2−x + 2
x+1 = 9
i co teraz?
25 lis 16:55
Mateo: | 4 | | 2x2x2 | | 4 | | t2 | |
| + |
| −9 = 0 ===> |
| + |
| −9 = 0 |
| t | | 2 | | t | | 2 | |
tak to ma wyglądać?
25 lis 17:00
Aga: To jeszcze lepiej, bo tamten przykład bardzo brzydko by się liczył.
4*2
−x+2
x*2−9=0
po uporządkowaniu
2t
2−9t+4=0
licz z Δ
25 lis 17:01
25 lis 17:01
Mateo: ok wielki dzięki

w takim razie e buziak
25 lis 17:03
Aga: Nawzajem.
25 lis 17:06
Mateo: wyszło mi x=2 i x=−1 oba te x są odpowiedzią na to zadanie?
ps: skąd jesteś ?
25 lis 17:07
Aga: Dobrze Ci wyszło.
Jestem z planety Ziemia.
25 lis 17:19
Mateo: ale w rownaniach nie powinno byc jedno rozwiazanie? Oo
25 lis 17:21