liga zadaniowa
matis979: Zad.1 W okrąg wpisano trójkąt ABC, kąt A=50o, kąt B=70o. Przez wierzchołek C poprowadzono
styczną do okręgu przecinającego przedłużenie boku AB w punkcie D. Oblicz miary kątów trójkąta
ACD.
Zad.2 Z trzech okręgów o środkach A, B, C każdy jest styczny do dwóch pozostałych. Wiedząc, że
AB=8 cm, BC=6 cm, AC=10 cm, oblicz promienie tych okręgów.
Zad.3 Koło, kwadrat, trójkąt równoboczny i sześciokąt foremny mają równe obwody o długości 1m.
Oblicz pole każdej figury i uporządkuj te pola według wzrastającej wielkości.
Zad.4 Obwód trójkąta ABC jest równy 30cm. Jeden bok tego trójkąta jest o 7 cm dłuższy od
drugiego boku i o 1 cm krótszy od trzeciego boku. Jaki to trójkąt ? Oblicz pole koła wpisanego
w ten trójkąt.
Zad.5 Oblicz pole koła, w które wpisano sześciokąt i ośmiokąt foremny, jeżeli różnica pola
ośmiokąta i sześciokąta jest równa 5 cm.
25 lis 18:22
Patryk: | | ⎧ | a+b=8 | |
| zad 2 | ⎨ | b+c=6 | te a,b,c to promienie
|
| | ⎩ | a+c=10 | |
25 lis 18:26