ciągi liczbowe
daria: Udowodnij, że liczba 444...444888...89 jest kwadratem liczby naturalnej.
444...444 n−cyfr oraz 888...89 n−cyfr
25 lis 20:01
Tomek.Noah: tee n cyfr dla 8 i 4 bylo w tresci podane?
25 lis 20:52
Vizer: Też się właśnie zastanawiam, zadanie ciekawe, takiego jeszcze nie rozwiązywałem
25 lis 20:54
Godzio:
Ja już 2 razy więc zostawiam, dla innych, zadanie bardzo fajne
25 lis 20:55
Tomek.Noah: Godzio

ja podpowiem tylko ale calosci liczyc to mi sie niechce

4444...444888..8889=4444.....4448888.8888+1
4*102n+4*102n−1+....+4*10+4 +
8*10n+8*10n−1+...+8*10+8+1=
4(102n+102n−1+...+10+1)+
8(10n+10n−1+...+10+1)+1=... dalej chyba juz wiadomo
25 lis 21:00
Tomek.Noah: aaa i mam nadzieje ze nie rabnalem sie nigdzie
25 lis 21:01
Godzio:
25 lis 21:10
daria: dzięki
26 lis 14:32
BeataB: czerwony rozkład jest błędny
15 mar 16:05
BeataB: Pokażę na przykładzie, uogólnienie przy n − cyfrach robi się tak samo:
444888= 444000+888=
444000+222+666=
444000+666−444+666=
444000−444+2*666=
444(1000−1)+2*666=
4*111*999+2*666=
4*9*111*111+2*666=
(6*111)2+2*666=
6662+666
więc:
444889=444888+1=(666)2+2*666+1=(666+1)2=6672
15 mar 22:47