matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłup
ania:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest równa 8, jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz V i Pc ostrosłupa.
25 lis 19:18
dero2005:
a = 8
a
√
3
8
√
3
h
p
=
=
= 4
√
3
2
2
h
= tg 60
o
=
√
3
2
h
p
3
2
2
h =
h
p
√
3
=
*4
√
3
*
√
3
= 8
3
3
1
4
4
√
39
h
s
=
√
h
2
+ (
h
p
)
2
=
√
8
2
+ (
√
3
)
2
=
3
3
3
a
2
√
3
8
2
√
3
P
p
=
=
= 16
√
3
4
4
3a*h
s
4
√
39
3*
3
P
b
=
=
= 2
√
39
2
2
P
c
= P
p
+ P
b
= 16
√
3
+ 2
√
39
1
V =
*P
p
* h = −−−−−−−−−−−−
3
25 lis 21:35