prawdopodobieństwo warunkowe
biedrona: Które pary zdarzeń są niezależne?
1. Dwie osoby rzucają kostkami sześciennymi. A : pierwsza osoba ma więcej oczek; B :
druga osoba ma parzystą liczbę oczek.
2. W rzucie 2 kostkami sześciennymi. A : suma oczek jest podzielna przez 3, B : różnica
jest podzielna przez 3, C : różnica jest podzielna przez 2.
3. W rzucie n monet. A : wypadła parzysta liczba orłów, B : wypadło więcej orłów, niż
reszek.
Proszę o pomoc. Będę wdzięczna za pomoc
25 lis 09:22
sushi_ gg6397228:
to najpierw wypisujesz mozliwosci jakie moga wypasc dla kazdego wariantu
moc omega wszedzie = 6*6=....
25 lis 12:13
biedrona: czyli do1)
A:(2,1),(3,1),(4,1),(5,1),(6,1),(3,2),(4,2),(5,2),(6,2),(4,3),(5,3),(6,3),(5,4),(6,4),(6,5) (15
możliwości)
czyli P(A)=
512
B:(1,2),(2,2),(3,2),(4,2),(5,2),(6,2),........(18 możliwości )
czyli P(B)=
12
tak


co dalej

? mam sprawdzić czy P(A∩B)=P(A)*P(B) tak

?
25 lis 12:56
sushi_ gg6397228:
tak
25 lis 13:01
biedrona: czyli A∩B:(3,2),(4,2),(5,2),(6,2),(5,4),(6,4)
P(A∩B)=
16
a P(A)*P(B)=
524 czyli te zdarzenia nie są niezależne
dobrze

25 lis 13:35
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
25 lis 13:36
biedrona: w 2) wyszło mi P(A)=
1236=
13
P(B)=
13
P(C)=
12
dobrze

?
25 lis 14:00
sushi_ gg6397228:
wypisz warianty, bo nie liczylem tego
25 lis 14:23
biedrona: A− suma oczek podzielna przez 3
(1,2),(1,5),(2,1),(2,4),(3,3),(3,6),(4,2),(4,5),(5,1),(5,4),(6,3),(6,6) (12 możliwości)
B−różnica podzielna przez 3
(1,1),(1,4),(2,2),(2,5),(3,3),(3,6),(4,1),(4,4),(5,2),(5,5),(6,3),(6,6) (12 możliwości)
C−różnica podzielna przez 2
(1,1),(1,3),(1,5),(2,2),(2,4),(2,6),(3,1),(3,3),(3,5),(4,2),(4,4),(4,6),(5,1
),(5,3),(5,5),(6,2),(6,4),(6,6)
(18 możliwości)
A∩B:(3,3),(3,6),(6,3),(6,6)
czyli P(A∩B)=
19 i P(A)*P(B)=
19 czyli A i B są niezależne
A∩C:(1,5),(2,4),(3,3),(4,2),(5,1),(6,6)
czyli P(A∩C)=
16 i P(A)*P(B)=
16 czyli A i C są niezależne
B∩C:(1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6)
czyli P(B∩C)=
16 i P(A)*P(B)=
16 czyli B i C są niezależne
dobrze mi wyszło

?
25 lis 14:57
biedrona: a jak zrobić to 3)

?
Ω=2
n
tak

?
ale niewiem ile będzie możliwości A i możliwości B
25 lis 15:15
sushi_ gg6397228: 2 ok
3. moze trzeba zaczac pisac
n=1 ......
A=...
B=...
n=2 ....
A=...
B=...
n=3 ....
A=....
B=...
jak malo to wypisac dla wiecej i zobaczyc jak to bedzie wygladac
25 lis 20:10
biedrona: dla n=1
A=∅
B=∅
dla n=2
A={O,O}
B={O,O}
dla n=3
A={O,O,R},{O,R,O},{R,O,O}
B={O,O,O},{O,O,R},{O,R,O},{R,O,O}
ale widzę jak to będzie wyglądać
25 lis 22:31
sushi_ gg6397228:
to masz sprawdzic niezaleznosc
a tego nigdzie nie zapisalas
25 lis 22:33
biedrona: bo nie mam pojęcia jak sprawdzić niezależność
25 lis 22:46
sushi_ gg6397228:
tak samo jak poprzednio
sprawdzamy dla n= 1
dla n= 2
dla n= 3
dla n= 4 i wyciagamy wnioski
25 lis 22:47
biedrona: naprawdę nie wiem jak to będzie
proszę o zaczęcie jak to ma być
25 lis 22:54
sushi_ gg6397228:
n=2
P(A)=..
P(B)=..
P(AnB)=...
P(A) *P(B) .... P(AnB)
25 lis 22:55
biedrona: dla n=2
P(A)= 12n
P(B) też tyle
i P(A∩ B) równe też tyle co P(A) i P(B)
ale chyba źle to jest chyba
25 lis 23:03
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
wpisujemy n=2 a nie P(A)= |
| |
| | 2n | |
patrzymy dla n=3
25 lis 23:04
biedrona: aha czyli dla n=2
P(A)=
14 bo Ω=4 tak


czyli n=3
P(A)=
38 bo Ω=8
P(B)=
12
P(A∩B)=
38 zgadza się

?
25 lis 23:13
sushi_ gg6397228:
tak
mozna jeszcze dac 4 i potem postawic hipoteze czy sa zalezne czy nie
25 lis 23:26