Oblicz pochodną
alfa: Pochodna:
Wychodzi mi coś takiego:
| | sinx | | (sinx)'(cosx)−(sinx)(cosx)' | |
( |
| )'= |
| = |
| | cosx | | (cosx)2 | |
| cosx*cosx−sinx(−sinx) | | cos2x+sin2x | |
| = |
| |
| (cosx)2 | | (cosx)2 | |
I teraz pytanie. Czy można to jeszcze bardziej uprościć? Z góry dzięki za pomoc.
25 lis 15:29
Vizer: a sin
2x + cos
2x to

?
25 lis 15:31
biedrona: cos2x+sin2x=1
25 lis 15:35
alfa: Aaaa no tak

czyli będzie
25 lis 15:36
alfa: A jeszcze mam jeden przykład. Jak to rozpisac?
[cos(5x2−3x+2)]'
25 lis 15:41
alfa: = −sin(5x2−3x+2) czy tak jest ok czy trzeba jakoś inaczej zrobić
25 lis 15:47
pomagacz:
[cos(x2 + x)]' = −sin(x2 + x) * (x2 + x)' = ...
[cos(x)]' = −sin(x) * x' = −sin(x)
25 lis 15:54
alfa:
Dzięki pomagacz. Wychodzi −sin(5x2−3x+2)(10x−3), ale z tym to chyba już nic nie da się
zrobić.
25 lis 16:00
pomagacz:
nie da się
25 lis 16:10