równanie okręgu
joe: Czy mógłby ktoś pokazać jak uzyskać z tego : x2+y2−2x+2y−2=0 równanie okręgu:
(x−p)2+(x−q)2= r2 ?Uczę się prawie samodzielnie /nie chodzę do szkoły − inwalidztwo / i mam
kłopot z tym.
25 lis 17:51
Vizer: Ja zawsze stosuję metodę dopełniania do kwadratu
Mamy:
x2−2x+y2+2y−2=0 //czyli uporządkowałem sobie wyrażenie, dałem podstawę do dopełnienia
(x−1)2−1+(y+1)2−1−2=0 //w nawiasach gdzie podnosimy do kwadratu robię tak by po podniesieniu
dostać to co w linijce trzeciej, czyli podnosząc do kwadratu (x−1)2=x2−2x+1, 1 jest
niepożądaną liczbą więc za kwadratem odejmujemy to co zbędne, to samo robię z igrekiem, teraz
pozostało tylko uporządkować.
(x−1)2+(y+1)2−2−2=0
(x−1)2+(y+1)2=4
25 lis 17:59
joe: Dziękuję bardzo −
25 lis 18:12
AS: Można też tak
(x − p)
2 + (y − q)
2 = r
2
x
2 − 2*p*x + p
2 + y
2 − 2*q*y + q
2 = r
2
x
2 + y
2 − 2*p*x − 2*q*y + p
2 + q
2 − r
2 = 0
Oznaczając −2*p = A , −2*q = B , p
2 + q
2 − r
2 = C
otrzymujemy równanie ogólne okręgu x
2 + y
2 +A*x + B*y + C = 0
Mając dane równanie ogólne x
2 + y
2 +A*x + B*y + C = 0
współrzędne środka i promień znajdujemy z naszego podstawienia
| | A | | B | |
p = − |
| , q = − |
| , r2 = p2 + q2 − C |
| | 2 | | 2 | |
Dla podanego równania x
2 − 2*x + y
2 + 2*y − 2 = 0 mamy
A = −2 , B = 2 , C = −2
| | −2 | | 2 | |
p = − |
| = 1 , q = − |
| = −1 , 12 + (−1)2 − r2 = − 2 => r2 = 4 czyli r = 2 |
| | 2 | | 2 | |
25 lis 18:16