logika, reguły wnioskowania
Rivi: Mam określić, które ze zdań p,q,r będzie prawdziwe, jeśli jednocześnie prawdziwe będą zdania:
(4 różne)
I te zdania są spełnione dla wartości p=1 q=1 r=1 lub p=1 q=0 r=0
I pytanie, jaka jest odpowiedź: czy tylko "p" jest prawdziwe (bo na pewno jest) czy q,r też?
skoro jest spełnione zarówno dla zestawu wartości (p=1 q=1 r=1) oraz (p=1 q=0 r=0)
25 lis 10:06
Basia:
źle napisane; w nawiasach też muszą być spójniki i od tego jakie są zależy odpowiedź
25 lis 10:25
Rivi: Spełnione są dla (p=1 i q=1 i r=1) oraz dla (p=1 i q=0 r=0) (dla obu te 4 zdania są
spełnione)
25 lis 10:37
Basia:
(p=1 ∧ q=1 ∧ r=1) ∧ (p=1 ∧ q=0 ∧ r=0) ⇔
p=1 ∧ q=1 ∧ r=1 ∧ p=1 ∧ q=0 ∧ r=0 ⇔
(p=1 ∧ p=1) ∧ (q=1 ∧ q=0) ∧ (r=1 ∧ r=0)
zdania (q=1 ∧ q=0) , (r=1 ∧ r=0) są fałszywe niezależnie od wartości q, r
czyli to zdanie zawsze jest fałszywe i nie ma inaczej
co innego
(p=1 ∧ q=1 ∧ r=1) ∨ (p=1 ∧ q=0 ∧ r=0)
to zdanie będzie prawdziwe ⇔ p będzie prawdziwe
q,r mogą być dowolne
25 lis 10:46