matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice ciagu
zombie:
Oblicz granice ciagu:
2
n
+ 5
n
a
n
n
√
3
n
+ 4
n
Pierwiastek n−tego stopnia jest na calym ulamku. Odp
5
4
25 lis 21:59
Godzio:
n
√
(2
n
+ 5
n
)/(3
n
+ 4
n
)
=
n
√
[ 5
n
((2/5)
n
+ 1) ]/[ 4
n
((3/4)
n
+ 1)]
=
5
5
=
n
√
((2/5)
n
+ 1)/((3/4)
n
+ 1)
→
4
4
25 lis 22:08
zombie:
Dzieki
25 lis 22:14