Rozwiąż równania
Patryk:
1) A\(B\C)=(A\B)\C2)
2) A∩B⊂A{różnica symetryczna)C
3) A\(A\A)=(A\A)\A
4) A{różnica symetryczna)(B{różnica symetryczna)C)=(A{różnica symetryczna)B){różnica
symetryczna)C
5) B⋁(C⋀A)=(B⋀C)⋁(B⋀A)
6) A{różnica symetryczna)C=C{różnica symetryczna)A
7)A\B=A\(A⋀B)
25 lis 11:12
Basia: rozwiąż równania ? na pewno tak brzmi polecenie ?
ad.3
A\A = ∅
L = A\∅ = A
P = ∅\A = ∅
czyli równanie jest prawdziwe ⇔ A=∅
6 i 7 to tożsamości
łatwo to udowodnić; 6 wprost z definicji; 7 przy pomocy rachunku zdań
5 na pewno może być prawdziwe, ale nie musi
2 tak samo
i określenie warunków kiedy tak, a kiedy nie wydaje mi się mało realne
1 podobnie jak 5 i 2, chociaż tam może dałoby się coś zrobić
25 lis 12:16
Patryk: Mi raczej chodziło o udowodnienie tego.
np 1): A\(B\C)=(A\B)\C
x∊A⋀x∉(x∊B⋀x∉C)=( x∊A⋀x∉B)⋀x∉C
a⋀¬(b⋀¬c)=(a⋀¬b)⋀¬c
a⋀(¬b⋁c)=a⋀¬b⋀¬c
(a⋀¬b)⋁(a⋀c)=a⋀¬b⋀¬c
a=1 b=1 c=1
(1⋀0)⋁(1⋀1)=1⋀0⋀0
1≠0
25 lis 13:30
Basia:
no to dlaczego piszesz rozwiąż równania ?
to zupełnie co innego
i jest tak jak napisałam:
1,2,5 mogą ale nie muszą być prawdziwe
6,7 są tożsamościami (zawsze są prawdziwe)
3 jest zawsze fałszywe
do 2 wystarczy podać odpowiednie przykłady
\\ różnica symetryczna (tak sobie oznaczam z braku odpowiedniego symbolu)
np.
dla A=∅ zdanie jest prawdziwe niezależnie od B i C
ale dla
A = {1,2,3} B={1,2,4,5} C = {1,2, 6,7} nie
A∩B = {1,2}
B\\C = {4,5}∪{6,7} = {4,5,6,7}
A∩B ⊄ B\\C
ale można też rachunkiem zdań
x∊A∩B ⇒ x∊B\\C
[ x∊A ∧x∊B ] ⇒ [x∊B ∧ x∉C] ∨ [x∊C ∧ x∉B]
jeżeli x∊A, x∊B, x∊C są 1,1,1 to masz
[ 1∧1] ⇒ [ 1 ∧ 0] ∨ [ 1 ∧ 0]
1 ⇒ 0 czyli fałsz
ale dla układu 1,1,0 bedzie
1 ⇒ 1∨0
1⇒ 1 czyli prawda
25 lis 14:31
Patryk: Dzięki.
Właśnie chodziło mi o rachunek zdań.
25 lis 17:11